Tisdag 30 Nov
Stockholm

100 000 på panikartad flykt i Swat

100 000 människor försökte ta sig ut ur Swatdalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mer än 100 000 människor försökte i panik ta sig ut ur Swatdalen i norra Pakistan på söndagen, medan armén under några timmar hävde utegångsförbudet.

Armén gav civilbefolkningen order om att utrymma fyra distrikt för att få utrymme att slå till mot de talibaner som tagit kontroll över Swatdalen, cirka 13 mil nordväst om huvudstaden Islamabad.

Men flykten blev problematisk. Det fanns nästan inga fordon tillgängliga, eftersom militären inte tillåter bussar eller lastbilar att komma in i dalgången. Armén har stoppat trafiken för att hindra talibanerna att föra in förstärkningar.

Många klagade dessutom över att de avkrävdes hutlösa summor för att få åka med de få fordon som fanns.

Fast på vägarna

De som tog sig ut ur huvudorten Mingora och andra tättbefolkade samhällen fastnade i många fall ute på de igenkorkade vägarna. När utegångsförbudet återinfördes på eftermiddagen hade de ingenstans att ta vägen.

– Jag lämnade Mingora för ungefär tio timmar sedan, sade 35-årige Aziz Ahmed som hade sin mor, hustru och tre barn med sig i bilen. Vägen är helt stängd och vi kan inte röra oss. Här finns inga affärer eller restauranger där vi kan få mat. Vi kan bara dricka vatten ur källor.

Biståndsorganisationer fruktar en omfattande humanitär katastrof i kölvattnet på de hårda striderna och den oorganiserade massflykten. Upp till en halv miljon människor tros redan ha lämnat sina hem eller försöka ta sig iväg från Swatdalen och de närbelägna distrikten Nedre Dir och Buner. Sedan augusti förra året har striderna i området redan drivit bort mer än en halv miljon.

Värsta krisen

"Den här krisen hotar att bli den värsta katastrof som orsakats av människor i Pakistan sedan självständigheten", skrev den brittiskbaserade hjälporganisationen Muslim Aid i ett uttalande på söndagen. Armén hävdar att den har dödat nästan 400 talibaner sedan i fredags, däribland 200 bara under söndagsdygnet, men inga sådana siffror går att kontrollera eftersom journalister inte kommer in i stridsområdet. Armén sade i ett uttalande på söndagen att mellan 50 och 60 islamister hade dödats på olika håll i Swat. Dessutom hade striderna spritt sig till intilliggande distriktet Shangla, där armén ska ha förstört ett övningsläger och dödat mellan 140 och 150 rebeller. Armén anklagade talibanerna för att ha orsakat flera civilas död genom att lägga ut sprängladdningar i tätorter och längs vägarna och avfyra granatsalvor mot byar. Människor på flykt sade att även arméns skottlossning dödat civila.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela