Sidakontor granskas i Västafrika

Sida vill inte säga om något brott misstänks.


–Oegentligheter pågår i anslutning till Sidas kontor i Burkina Faso, enligt uppgifter till TT.

Biståndsorganets internrevisorer har inlett en granskning av kontoret, men Sida vill inte säga om något brott misstänks.

– Utredningen pågår fortfarande, men vi har redan nu beslutat att stärka administrationen, säger Kerstin Jonsson Cissé, chef för Sidas verksamhet i Burkina Faso och Mali, till TT.

Hon uppger att Anders Nordström, generaldirektör för det statliga biståndsorganet, i februari beslutade att Sidas revisorer skulle inleda en särskild granskning av kontoret i Ouagadougou, huvudstad i västafrikanska Burkina Faso. Uppgifter hade då inkommit om "eventuella problem" med administrationen på kontoret, säger Jonsson Cissé.

TT: Vilka slags problem mer exakt?

–Eftersom det pågår en utredning nu så inväntar vi resultatet av den. I nuläget vore det dumt av mig att uttala exakt vad det rör sig om.

"Försökt prata"

Uppgifter om problem vid kontoret har också nått TT.

De går bland annat ut på att oegentligheter förekommit rörande arbetsvillkoren för de burkinska vakterna - anställda i ett av Sidakontoret anlitat lokalt säkerhetsföretag - i fråga om arbetstid samt sjukförsäkrings- och pensionsavsättningar.

Vakterna uppger också att en lokalanställd man på kontoret försöker förhindra att deras missnöjesyttringar når kontorets svenska chef. En ilska gror över att kontoret - som bland annat ska lära ut mänskliga rättigheter och kamp mot korruption i landet - och chefen agerar passivt.

–Vi har försökt prata med svenskarna men de vill inte heller lyssna på oss, säger en vakt, som vill vara anonym, till TT.

Enligt Jonsson Cissé har internrevisorerna under utredningen en gång besökt kontoret. Granskningen ska vara klar i början av juni, säger hon.

TT: Är det någonting av det ni hittills sett som inbegriper brottsmisstankar?

–Jag hänvisar åter till att det är en pågående utredning som jag inte vill föregripa. TT: Har ni gjort någon polisanmälan hittills? Det har inte skett någon polisanmälan, svarar Jonsson Cissé.

Ändra rutinerna

Hon uppger att inga beslut fattats om eventuella förändringar rörande lokalanställda, ingen svensk har heller skickats hem på grund av granskningen. Jonsson Cissé säger att när utredningen är klar i juni ska en Sidaanställd skickas från Stockholm för att förstärka kontoret i Ouagadougou. Där ska personen arbeta i 6-8 veckor för att "ändra de administrativa rutinerna".

TT: Varför skickar ni inte ner den personen redan nu?

–Därför att adekvat personal finns tillgänglig i juni.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!