Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Goldstone leder Gazautredning

- 03/04/2009, 11:33 -

Den sydafrikanske domaren och forne krigsbrottsåklagaren ska utreda Gazakriget.

Den sydafrikanske domaren och forne krigsbrottsåklagaren Richard Goldstone fick på fredagen uppdraget att leda en internationell utredning om krigsbrott begångna under kriget i Gazaremsan i januari.

Både den israeliska militärens och de palestinska milisernas handlingar ska granskas av Goldstones fyramannagrupp, som skapats efter beslut i FN:s människorättsråd.

Israel har anklagats för en rad krigsbrott under kriget, bland annat för att ha använt granater med brinnande vit fosfor för nära civila. Hamas och andra palestinska grupper anklagas i sin tur för att ha skjutit sina raketer mot civila mål i Israel.

"Jag är övertygad om att gruppen kommer att kunna bedöma alla brott mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt som begåtts i samband med konflikten på ett oberoende och opartiskt sätt", skriver människorättsrådets ordförande Martin Uhomoibhi.

Minst 1 300 palestinier, varav hundratals civila, dödades under kriget. Tretton israeler miste livet, varav tio soldater och tre civila.

Skrivet av: