Flera städer i Ukraina har varit strömlösa efter omfattande ryska robotanfall på fredagen. Arkivbild.
Flera städer i Ukraina har varit strömlösa efter omfattande ryska robotanfall på fredagen. Arkivbild. - Foto: TT

Klitjko: Värmen i hela Kiev återställd

Värmen i Ukrainas huvudstad Kiev är helt återställd efter de senaste ryska attackerna, uppger borgmästare Vitalij Klitjko.


"Alla källor till värmeförsörjning fungerar normalt", skriver han på meddelandetjänsten Telegram.

Det var minusgrader i Kiev på söndagsmorgonen, och temperaturen väntas sjunka till sex minusgrader till kvällen, rapporterar The Guardian.

Närmare sex miljoner ukrainare som varit strömlösa efter ryska robotattacker fick elen tillbaka på lördagen. Det sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal sent på lördagen.

Döda och skadade

Enligt Zelenskyj drabbades 14 regioner, utöver huvudstaden Kiev, av ström- och vattenavbrott till följd av de omfattande robotanfallen mot infrastruktur på fredagen.

Ryska styrkor har under söndagen beskjutit centrala Cherson i södra Ukraina. Tre personer skadades i attackerna, enligt Kyrylo Tymosjenko vid den ukrainska presidentstaben, skriver AFP.

Den ryska regionen Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov uppger att en person har dödats och åtta skadats av ukrainsk beskjutning mot regionen, som i söder gränsar till Ukraina.

Chanukka inleds

Samtidigt som Ukraina fortfarande arbetar för att återställa elen överallt, samlades landets judar på söndagen för bön och ljuständning för att inleda Chanukka.

I Kiev samlades människorna på Självständighetstorget kring den ljusstake man hävdar är Europas största menora.

Överrabbin i Kiev, Moshe Reuven Azman, säger att högtidens uppkomst innehåller "värdefulla lärdomar" för Ukraina i sitt motstånd i det ryska anfallskriget.

— Vi tänder ett litet ljus, men om du tänder det i det mörkaste rummet kommer det lilla ljuset att trycka bort mycket mörker, säger han och fortsätter:

— Jag säger till det ukrainska folket varje dag, vi är ljuset och vi trycker bort mycket mörker.

Innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari var landet hem för ungefär 300 000 judar, varav 50 000 bodde i huvudstaden, enligt Azman.

Möte i Riga

Under måndagen planeras ett möte för ledare för nio länder i norra Europa, uppger Zelenskyj. Där ska Sverige delta tillsammans med Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien, sade presidenten i sitt tal.

Det är ledare för länderna inom den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) som möts i Lettlands huvudstad Riga. Mötets huvudfokus ligger på samarbete länderna emellan för att ge Ukraina fortsatt stöd i kriget, samt åtgärder för att höja den regionala säkerheten, enligt Lettlands regering.

Från Sverige deltar statsminister Ulf Kristersson (M). Han kommer också att ha ett bilateralt möte med Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš i Riga.

Två tidigare möten med snabbinsatsstyrkan, efter Rysslands invasion av Ukraina, har hållits digitalt.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!