Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebelledare stupad eller skadad

Nyheter | 07/06/2009 13:29

Rebelledaren Hassan Dahir Aweys drabbad i hårda strider i centrala Somalia.

Den somaliske rebelledaren Hassan Dahir Aweys har stupat eller är svårt skadad, uppgav en anhörig på söndagen efter hårda strider mellan rivaliserande islamistiska grupper i centrala Somalia.

Under helgen har minst 123 människor dödats i striderna, enligt den somaliska människorättsgruppen Elman.

En regeringsvänlig milis uppgav redan i lördags att den skjutit Aweys i fredags och att han senare avled av skadorna, men det tillbakavisades av Aweys rörelse Hizbul Islam, som inte kommenterat den senaste uppgiften.

Enligt en släkting ska Aweys ha förts till sin brors hus intill den våldshärjade huvudstaden Mogadishus fotbollsarena.

Stämningen tyder på att han är död. Hela området är omringat av beväpnade män och ingen släpps in, sade släktingen.

Framgång för president

Om uppgifterna bekräftas innebär det ett hårt slag för rebellerna och en framgång för president Sheikh Sharif Ahmed. Aweys räknas av västerländska bedömare som nära knuten till terrornätverket al-Qaida. Han har lett en rad rebellrörelser i Somalia sedan 1990-talet.

Enligt ögonvittnen låg mängder av lik på gatorna i staden Wabho efter striderna mellan de islamistiska rebellrörelserna al-Shabab och Hizbul Islam å ena sidan, och den regeringsvänliga islamistmilisen Ahla Sunna Waljamaca å den andra.

Ingen av parterna hade lyckats ta kontroll över staden, men striderna hade avbrutits för att döda skulle kunna hämtas och begravas, sade invånare.

En miljon på flykt

Sedan det islamistiska upproret bröt ut i början av 2007, det senaste våldsutbrottet i det 19 år gamla inbördeskriget, har runt 18 000 civila och flera tusen stridande dödats.

Det har också lockat utländska jihadister till Somalia och öppnat för en blomstrande piratverksamhet utanför Somalias kust. I Mogadishu har al-Shabab kämpat mot president Sheikh Sharif Ahmeds regeringsstyrkor och i mellersta delarna av landet har islamistrebeller som stöttar eller bekämpar den svaga regeringsmakten bekämpat varandra. Städer har förlorats och återtagits flera gånger.

Oroligheterna har fått antalet internflyktingar i landet att stiga till över en miljon. Enligt hjälporganisationer är tre miljoner människor i omedelbart behov av matbistånd.

Skrivet av: