Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Twittrare spred "finansiell panik"

Nyheter | 15/05/2009 11:24

Jean Anleu Fernández döms till över 50 000 kronor i böter.

Twittraren Jean Anleu Fernández greps under gårdagen i Guatemala, misstänkt för att ha hotat rikets säkerhet. Detta efter att han skickat ett politiskt laddat twittermeddelande ut i bloggosfären.

"Det första människor bör göra är att ta ut alla sina pengar från Banrural", löd twittermeddelandet.

Nu har han fängslats och dömts för sina "illasinnade gärningar". Allt inom loppet av 24 timmar. Fernández tvingas betala över 50 000 kronor i skadestånd för att ha bidragit till finansiell panik – en handling som är straffbar i landet. Men tills han betalat summan kommer han att hållas kvar i häktet. Och efter det kan han räkna med husarrest.

Twittrarens budskap insinuerade att den skandalomsusade banken i Guatemala borde gå omkull. Men detta var inte allt. Dessutom länkade han till ett youtubeklipp med den nu avlidne åklagaren Rodrigo Rosenberg. En man som anklagade landets president för mordet på honom själv – innan sin egen död.

Rosenberg hävdade att korruption förekom inom regeringen och även pengatvätt. Händelsen har väckt ramaskri i landet och myndigheter försöker nu mörka alla anklagelser om korruption som dyker upp.

Det är bland annat därför som man fängslat twittraren Fernández. Men händelsen har snarare fått motsatt effekt och överallt skrivs det nu om twittrarens gripande och mordet på advokaten.

Skrivet av: