Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegången mot Suu Kyi inledd

Nyheter | 18/05/2009 08:03

Rättegången mot Burmas demokratikämpe Aung San Suu Kyi har inletts.

Rättegången mot Burmas demokratikämpe Aung San Suu Kyi inleddes i dag i det ökända Insein-fängelset nära Rangoon. Hon är anklagad för att ha brutit mot villkoren för sin husarrest.

Den 63-åriga Nobelpristagaren åtalades i torsdags. Hon ställs till svars för att en amerikansk man besökte henne efter att ha simmat över en sjö för att nå hennes hem. Han greps när han två dagar senare simmade tillbaka.

Simmarens mystiska besök har gett juntan en perfekt förevändning för att hålla Suu Kyi fortsatt fängslad. Hennes senaste husarrest skulle formellt löpa ut den 27 maj.

Aung San Suu Kyi har tillbringat tolv av de senaste 19 åren i husarrest, sedan militärjuntan vägrat att erkänna hennes parti NLD:s överväldigande seger i landets senaste val 1990.

Ambassadörerna från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien släpptes inte in när de kom till Insein-fängelset för att bevittna rättegången mot fredspristagaren Aung San Suu Kyi, rapporterar AFP.

I en rättsstat är juridiska förhandlingar öppna för allmänheten, sade en västerländsk diplomat, som inte ville framträda med namn.

Skrivet av: