Avslöjade korruptionsskandal – fick fängelse

Journalisten var med och avslöjade en stor korruptionsskandal i Vietnam. Nu får han fängelse.


Journalisten Nguyen Viet Chien, som bidragit till att avslöja en stor korruptionsskandal i Vietnams statsapparat, dömdes på onsdagen till två års fängelse.

Polismannen som tros ha varit journalistens källa dömdes till ett års fängelse medan ytterligare en journalist, Nguyen Van Hai, och en polis släpptes efter att ha dömts till två års omskolning respektive givits en varning.

Journalisterna greps i maj misstänkta för att ha "missbrukat den demokratiska friheten till att inkräkta på statens intressen" genom att avslöja korruption inom landets transportdepartement.

Tjänstemän inom departementet försnillade miljoner som skulle gå till väg- och brobyggen och satsade det mesta av dem på europeisk fotboll.

Utländska observatörer såg avslöjandet som en möjlighet till kraftinsatser mot korruptionen. Hela saken tog dock en oväntad vändning för ett år sedan då landets vice transportminister friades från alla misstankar.

I stället greps de två journalisterna och de poliser som åklagaren misstänkte hade försett dem med information.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.