Norsk dagisstrejk berör tiotusentals

Norska förskolelärare på privata förskolor strejkar i dag.


Norska förskolelärare på privata förskolor strejkade på tisdagen. Strejken inleddes vid lunchtid och var en protest mot att regeringen vill att kommunerna själva ska få bestämma över finansieringen av den privata barnomsorgen.

Enligt norska radion NRK berörde strejken 120 000 barn runt om i Norge.

Regeringen föreslår att kommunerna behåller finansieringsplikt för de privata förskolor som startas före 1 januari 2011. För privata förskolor som etableras därefter ska det stå kommunerna fritt att bestämma om de ska få kommunala bidrag eller inte.

Medan regeringen anser att kommunerna är bäst lämpade att bedöma förskolebehovet på lokal nivå anser de privata förskolorna och oppositionen att förslaget hotar möjligheten att etablera och bedriva alternativ förskoleverksamhet.

Totalt deltog omkring 2 000 privata förskolor i strejken, som organiserades av Private Barnehagers Landsforbund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.