Måndag 17 Maj
Stockholm

USA-Ryssland snackar kärnvapen igen

USA och Ryssland inledde i dag formella samtal om att begränsa kärnvapenlagren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA och Ryssland inledde på tisdagen formella samtal om att begränsa sina kärnvapenlager - möten som ska leda fram till nytt så kallat Start-avtal. Det tidigare Start-avtalet från 1991 löper ut i december.

Start står för Strategic Arms Reduction Treaty, fördraget om begränsning av de strategiska vapnen. För president Barack Obama är de nya Start-förhandlingarna en viktig bit i hans försök att "återställa" USA:s frostiga relationer till Ryssland. Samtalen, som hålls i ett 1800-talshus i centrala Moskva, kan därmed få vittgående följder för kärnvapensäkerheten i världen.

Blir förhandlingarna framgångsrika kan de stärka Obamas vision om en kärnvapenfri värld och jämna vägen för ett rysk-amerikanskt närmande då Obama i juli reser till Moskva för ett toppmöte med ryske presidenten Dmitrij Medvedev.

För den ryska sidan handlar det också mycket om prestige - kärnvapensamtalen ger Ryssland en position som USA:s "jämlike", en bild som enligt diplomater är viktig för Moskva då landet vill spela en större roll i världspolitiken.

En rad förberedande möten har hållits mellan de båda sidorna för att bryta isen, men veckans två dagar långa samtal är den formella inledningen på förhandlingsprocessen. Start-samtalen förs bakom stängda dörrar och inga presskonferenser är planerade.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade i en kommentar att förhandlingsstarten kommer att ge ny kraft åt nedrustningssträvandena i världen, och han önskade de båda parterna lycka till i Moskvasamtalen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela