Torsdag 13 Maj
Stockholm

Ryssland startar respekt-kommission

Nu ska ryska prestigen kontrolleras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En statlig rysk historiekommission ska hädanefter ha koll på att ingen annan försöker "förminska landets internationella prestige".

– Jag ger order om att skapa en presidentkommission för att kontraslå mot försök att skada Rysslands intressen genom att förfalska historien, sade president Dmitrij Medvedev när han på tisdagen utsåg bland andra sin stabschef Sergej Narysjkin, två höga spionchefer och arméstabschefen till att ingå i den 28 man starka kommissionen.

Medlemmarna ska framför allt undersöka vad som sägs om andra världskriget. Ryssland anklagar med jämna mellanrum framför allt Ukraina och de baltiska länderna för att förringa den sovjetiska insatsen i kriget. Förståelsen i Moskva för att Sovjetunionen inte alltid ses som en befriare i de berörda länderna är mycket liten.

I presidentkommissionen ingår endast två akademiker - något som människorättsaktivisten Oleg Orlov ser som ett tecken på den ryska statens försök att införa en statligt kontrollerad historiesyn.

–Det här är del av ett försök att stoppa alla neutrala åsikter om vad som egentligen hände i Rysslands förflutna, framför allt under Stalintiden. En officiellt godkänd statshistoria är ett typiskt attribut för en totalitär stat, säger Orlov, vars organisation Memorial de senaste åren kämpat i allt hårdare motvind för att bland annat dokumentera lidandena under kommunistdiktatorn Josef Stalins år vid makten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela