EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på besök hos Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i Madrid.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på besök hos Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i Madrid. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Spansk rivstart – men sedan då?

Vi är enormt ambitiösa, lovar Spanien när landet nu tagit över som ordförande i EU:s ministerråd under resten av 2023. Migration och klimat och handel ska dras i mål – men också en infekterad valkamp på hemmaplan.


Fakta: Spaniens ordförandeskap

Spanien är ordförandeland i EU:s ministerråd sedan den 1 juli och fram till den 31 december. Till skillnad mot föregångaren Sverige, som under våren höll alla informella ministermöten på samma plats vid Arlanda flygplats, sprider Spanien ut sina möten över hela landet.

Den närmaste tiden väntar exempelvis energi- och miljöministermöte i Valladolid 10-12 juli, social- och arbetsmarknadsministermöte i Madrid 13-14 juli, fiskeministermöte i Vigo 17-18 juli, justitie- och inrikesministermöte i Logroño 20-21 juli, näringsministermöte i Bilbao 24-25 juli, hälsoministermöte i Las Palmas 27-28 juli och forskningsministermöte i Santander 27-28 juli.

I höst hålls dessutom ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna i Granada den 6 oktober – dagen efter ett möte på samma plats med övriga ledare inom Europeiska politiska gemenskapen (EPC).

Premiärminister Pedro Sánchez har rivstartat det spanska halvåret som EU-ordförande. I lördags var han i Kiev hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. I söndags tog han emot EU:s rådsordförande Charles Michel och på måndagen var hela EU-kommissionen på besök i Madrid.

På en presskonferens med kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovar han ett ambitiöst arbete med fokus på Ukraina, ekonomi, klimat och migration.

För det sistnämnda hoppas han kunna ta i mål den asyl- och migrationspakt som Sverige under sitt halvår som ordförande gjorde stora framsteg med.

— Det svenska ordförandeskapet har gjort ett utmärkt arbete. Vi behöver hantera det här problemet tillsammans. Vi kommer att arbeta för en uppgörelse med balans mellan ansvar och solidaritet, säger premiärministern.

Val väntar

Spanien sätter full fart från början. De närmaste veckorna hålls en hel rad informella ministermöten av olika slag runt om i landet. Alla är medvetna om att tiden är knapp inför nästa års EU-val. De EU-frågor som inte klaras av under det spanska ordförandeskapet riskerar att fastna i valkampanj och politisk positionering under våren 2024.

Samtidigt är Spanien redan nu mitt uppe i en egen valkampanj. Den 23 juli hålls parlamentsval som mycket väl kan landa i ett regeringsskifte och att Sánchez från socialdemokratiska PSOE ersätts av Alberto Nuñez Feijóo från konservativa PP.

Betydelsen av det tonas visserligen ned inför de inresta EU-korrespondenterna på presskonferensen i Madrid.

— Det är inte första gången som det sker ett val under ett ordförandeskap. Spanien har varit med i EU ganska länge nu och har gott om erfarenhet, lovar Sánchez.

Politiskt lär dock ett regeringsskifte få konsekvenser, inte minst när det gäller klimatarbetet där PP är betydligt mer återhållsamt än PSOE.

Federalist

Oavsett vem som leder Spanien efter sommarlovet så kommer hösten att vara intensiv. Utöver alla "vanliga" förhandlingar börjar också diskussionen på allvar komma igång om hur EU ska fungera framöver och hur man eventuellt ska bereda plats för Ukraina och andra tänkbara nya medlemmar.

Pedro Sánchez har sin vision klar.

— Jag tror att vi måste röra oss framåt mot ett mer federalistiskt EU. Vi måste hitta gemensamma svar på gemensamma utmaningar, säger Sánchez i Madrid.

TT
/
/
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!