Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Burma öppnar Suu Kyi-rättegång

Nyheter | 20/05/2009 10:07

Den burmesiska regeringen har beslutat att lätta på isoleringen.

Den burmesiska regeringen har beslutat att lätta på isoleringen kring rättegången mot oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Beskedet tolkas av många som en eftergift för allt kraftigare internationella protester.

Militärjuntan meddelade på onsdagen att tio journalister och ambassadörer från samtliga utländska beskickningar kommer att få sitta med vid rättegångsförhandlingarna i det ökända Inseinfängelset.

Enligt vittnen utanför fängelset syntes flera ambassadbilar utanför fängelsets grindar.

Enligt obekräftade uppgifter från en anonym västerländsk diplomat skulle tre ambassadörer dessutom personligen få träffa den 63-årige demokratikämpen i hennes cell.

– Jag bekräftar att den thailändske, singaporianska och ryska ambassadören kommer att få träffa fru Kyi, sade diplomaten.

Processen mot den 63-åriga demokratikämpen, som på onsdagen gick in på sin tredje dag, har hittills skett utan att utomstående fått vara med. Den enda information som läckt ut har kommit från regimens hårt styrda tevekanaler och från Suu Kyis advokater.

Men under de senaste dagarna har pressen ökat på den burmesiska regeringen. EU:s utrikesministrar har hotat att ytterligare förstärka sina redan tuffa sanktioner och i går kom kritik från Burmas asiatiska grannländer inom samarbetsorganisationen Asean.

Aung San Suu Kyi är åtalad för att ha brutit mot reglerna för sin husarrest genom att släppa in den 53-årige amerikanen John Yettaw som simmande tog sig över till den berömda Nobelpristagarens hem i början av månaden.

Skrivet av: