Lördag 15 Maj
Stockholm

Samlad Aung San Suu Kyi i rätten

Den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi gav ett samlat intryck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi gav ett samlat intryck när hon på onsdagen framträdde i rätten. Hon tackade diplomaterna och journalisterna som tilläts komma in i rättssalen för deras stöd.

Aung San Suu Kyi log mot dem och sade att hon såg fram emot "bättre dagar". Hon var klädd i en rosa traditionell burmesisk dräkt och såg enligt en journalist från nyhetsbyrån AFP frisk ut.

– Tack så väldigt mycket för att ni kom hit och för ert stöd, sade den 63-åriga Nobelpristagaren till representanterna från de cirka 30 diplomatiska beskickningar som slutit upp, innan hon fördes bort av kvinnliga poliser.

– Jag kan inte träffa er en och en, men jag hoppas att få se er alla under bättre dagar, fortsatte hon.

Oppositionsledaren åkte sedan i väg till fängelsets så kallade "gästhus" där hon väntades möta ambassadörerna från Thailand, Singapore och Ryssland.

Det var första gången som den 63-åriga fredspristagaren sågs offentligt sedan hon förra veckan fördes från sin husarrest till häkte. Hon är åtalad för att ha brutit mot reglerna för sin husarrest genom att släppa in den bisarre 53-årige amerikanen John Yettaw, som simmande tog sig över till hennes hem.

Den burmesiska regimens beslut att tillåta diplomater och journalister insyn i rättsförhandlingarna ses som ett försök att blidka kritiker som hävdat att Yettaws intrång tagits som förevändning att fortsätta hålla Suu Kyi frihetsberövad under nästa års val.

– De tycks vilja förbättra bilden av rättegången genom att tillåta oss vara här, sade en asiatisk diplomat.

I tisdags frångick den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean sin vanliga hållning att inte blanda sig i och sade att rättegången hade satt Burmas anseende och trovärdighet på spel.

Det enda vittne som hördes under onsdagens förhandling var en polis, som beskrev situationen när Yettaw kom till Suu Kyis hus den 7 maj.

Suu Kyi satt samlad och rakryggad på de anklagades bänk med Yettaw till vänster om sig och sina två medanklagade hembiträden på motsatt sida.

Samtliga riskerar fem års fängelse för brott mot landets stränga säkerhetslagar. Suu Kyis försvarare hävdar att hon inte brutit mot några lagar, eftersom hon inte bjudit in Yettaw.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela