Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dansk ska upp i rymden

- 20/05/2009, 16:30 -

Det europeiska rymdorganet presenterar sina nya astronauter. Bland dem en dansk.

Den europeiska rymdstyrelsen ESA presenterade på onsdagen en grupp på sex nya astronauter för framtida rymdfärder. En kvinna, italienskan Samantha Cristoforetti, var med på listan liksom dansken Andreas Mogensen. Samtliga övriga är män från Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien.

De sex har valts ut efter en stenhård gallring bland fler än 8 400 sökanden.

– Resultatet överträffar alla våra förväntningar. Vi har inte bara en grupp exceptionella astronauter, vi har också en representation av europeiska länder som förstärker arbetet med bemannade rymdfärder, sade en ESA-chefen Simonetta Di Pippo nöjt i samband med att gruppen presenterades i Paris.

De nya rekryterna är alla i åldrarna 31 till 37 år. Ett uttalat syfte med rekryteringen har varit att sänka den i dag höga medelåldern - som uppges ligga på över 50 år - på ESA:s astronauter.

– Jag vet ärligt talat inte vad som är mest skrämmande; att sitta i rum fullt av journalister eller att en dag sitta i en raket och låta sig skjutas ut i rymden, sade dansken Andreas Mogensen.

Skrivet av: