Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guantanamo kärvar för Obama

Nyheter | 20/05/2009 16:54

Obamas löfte att stänga Guantanamolägret kan bli svårt att infria.

President Barack Obamas löfte att stänga Guantanamolägret kan bli svårt att infria. Senaten vill inte betala för avvecklingen. Och många är emot att ställa misstänkta terrorister inför rätta på amerikansk mark.

President Barack Obamas planer på att stänga Guantanamolägret i början av nästa år har stött på problem. På tisdagen vägrade hans partikamrater skjuta till de 80 miljoner dollar han begärt för ändamålet.

– Pengarna har begärts för tidigt, eftersom presidenten ännu inte lagt fram en tydlig strategi för hur fångarnas framtid ska avgöras, säger demokratiska senatorn Dianne Feinstein som är ordförande i senatens underrättelseutskott.

Enligt uppgifter från försvarshögkvarteret Pentagon måste kongressen bevilja åtminstone en del budgetmedel, om nedläggningen ska kunna ske före den 22 januari som Obama har lovat.

Obamas problem är att många politiker, både republikaner och demokrater, är starkt kritiska till att lagföra de 240 Guantanamofångarna i USA. Tanken att frisläppta muslimska extremister skulle vandra runt på gatorna i USA väcker motvilja hos många. En del är också kritiska till utsikten att fångarna från Guantanamo skulle åtalas och placeras i fängelser på amerikansk mark.

– Min inställning är att de personer som har hållits fängslade i Guantanamo är åtalade för internationella terrorhandlingar och för krigsförbrytelser. De hör inte hemma i vårt rättsystem eller i våra fängelser", sade den demokratiska senatorn från Virginia Jim Webb i amerikansk teve i söndags.

Andra republikaner, till exempel ledaren för partiet i senaten, Mitch McConnell, framhåller att Obamaadministrationen hittills haft begränsad framgång i att övertala andra länder att ta emot några av fångarna.

Enligt Vita huset ska Barack Obama ska avslöja viktiga delar av sina planer för nedmonteringen av lägret i ett tal på torsdagen.

Skrivet av: