Chávez: I want to be your friend

Barack Obama har en försonlig ton mot Kuba och Venezuela. Chavez svar: "I want to be your friend."


Barack Obama skakade hand med och fick en klassisk vänsterbok av den annars så USA-kritiske Hugo Chávez på det amerikanska toppmötet på Trinidad. USA-presidenten sträcker också ut en symbolisk hand till Kuba - mötets enda frånvarande land.

– Jag har mycket att lära, och ser fram emot att lyssna och lista ut hur vi kan samarbeta mer effektivt, sade Obama när lördagens samtal inleddes på hotellet Hyatt Regency i Trinidad-Tobagos huvudstad Port of Spain.

Samarbetet kan i alla fall inte gå mycket sämre än för företrädaren George W Bush, som lämnade det senaste interamerikanska toppmötet - i Argentina 2005 - i förtid efter att ha grälat med sin venezuelanske kollega Hugo Chávez.

En ny positiv ton sattes redan när ledarna anlände till Port of Spain i fredags, då Obama och Chávez leende skakade hand.

– I want to be your friend, sade den venezuelanske vänsterledaren på stapplande engelska.

Vänsterklassiker

I motsats till Chávez engelska rapporteras Obamas spanska vara riktigt hyfsad, vilket lär behövas om han ska ta sig igenom Latinamerikas öppna ådror. Boken av uruguayanen Eduardo Galeano avhandlar Europas och USA:s hårdhänta Latinamerikapolitik genom århundradena, och har sedan den kom 1971 blivit en klassiker i vänsterkretsar världen över.

Chávez tryckte volymen i Obamas hand i samband med lördagens möten. USA-presidenten tog emot den med ett leende, men det framgick inte om han är bekant med Galeanos verk.

USA, Venezuela och 32 länder till är representerade på högsta nivå i Port of Spain. Som det uttrycks på toppmötets webbplats är "de 34 demokratiska länderna i OAS", de amerikanska ländernas samarbetsorganisation, på plats.

Ändå spelar det enda frånvarande landet, Kuba, en huvudroll. Kommunistdiktaturen är i praktiken utsparkad ur OAS ända sedan 1962, men ett enhälligt Latinamerika kräver nu att Havannaregimen tas till nåder.

"Vad som helst"

Och i motsats till Bushs stenhårda linje har Obama börjat mjuka upp de sanktioner som USA sedan årtionden haft mot Kuba, och även i ett tal till de 33 kollegorna i Port of Spain lät Obama försonlig:

– Under de senaste två åren har jag signalerat, och det upprepar jag nu, att jag är beredd att låta min administration arbeta med den kubanska regeringen kring en mängd ämnen - från knark, migration och ekonomiska frågor till mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokratiska reformer.

Utspelet tolkas som ett svar på Kubas diktator Ral Castros kommentarer häromdagen.

– Vi är öppna för att när de (USA) så önskar diskutera vad som helst, mänskliga rättigheter, pressfrihet, politiska fångar - allt de vill prata om, rapporteras Castro ha sagt under ett mindre toppmöte i Venezuela inom handelssamarbetet Alba.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.