Fredag 21 Jan
Stockholm

Nordkorea kan spränga fler kärnvapen

FN ska hålla krismöte senare i dag efter det nordkoreanska kärnvapentestet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov i morse. "Ett framgångsrikt underjordiskt atomprov" har genomfört, rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA. Enligt en tjänsteman på Nordkoreas ambassad i Moskva kan det bli fler provsprängningar om inte USA upphör med sitt "hotfulla beteende".

– Nordkorea kan inte utesluta "möjligheten av fler kärnvapentester", sade tjänstemannen, som inte namngavs.

Till följd av morgonens kärnvapensprängning ska FN:s säkerhetsråd hålla krismöte senare i dag, uppger Rysslands FN-ambassadör för Reuters. Och Sydkoreas president Lee Myung-Bak har kallat in Nationella säkerhetsrådet till ett extramöte i eftermiddag.

I Sydkoreas huvudstad Seoul brände demonstranter porträtt på Nordkoreas ledare Kim Jong-Il i protest mot kärnvapenprovet som grannen i norr utfört.

"Ned med Kim Jong-Il" skanderade några hundra konservativa demonstranter i en park i centrala Seoul, innan de också satte eld på en stor nordkoreansk flagga.

Utrikesminister Carl Bildt anser att det är "alarmerande att den nordkoreanska regimen fortsätter att provocera det internationella samfundet".

"I ett fattigt och förtryckt samhälle satsar den extremt slutna regimen enorma resurser på dessa allt allvarligare provokationer", fortsätter Bildt, som befarar att det nu blir svårare att hantera de växande problemen i landet.

Riksdagsmannen Kent Härstedt (s), som besökt Nordkorea flera gånger, anser att kärnvapenprovet är oroväckande, men inte oväntat. Han ser flera faktorer som lett fram till morgonens kärnvapenprov.

Det är en logisk konsekvens av att Sydkorea valde en president med en helt annat inriktning än sina föregångare, som stod för den så kallade solskenspolitiken med större öppenhet. Nu har tongångarna blivit mer aggressiva.

USA:s president Barack Obama sade i ett uttalande att kärnvapentestet är "en fråga som allvarligt oroar alla länder".

"Nordkorea utmanar världssamfundet direkt och våghalsigt. Nordkoreas uppträdande ökar spänningarna och undergräver stabiliteten i nordöstra Asien", sade presidenten.

USA:s utrikesdepartement uttrycker sin "djupa oro" över rapporten om provsprängningen, medan en brittisk UD-tjänsteman sade att provet uppenbart bryter mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd.

– Vi måste skicka en mycket tydlig signal till Nordkorea att de måste engagera sig i sexpartssamtalen igen, sade tjänstemannen Bill Rammell, som befann sig på det europeisk-asiatiska Asem-toppmötet i Vietnam.

Ryssland var något försiktigare i sin kommentar.

"Informationen om det nordkoreanska kärnvapentestet väcker oro, men innan några slutsatser görs måste den kontrolleras noga", hette det i uttalandet från ryska utrikesdepartementet.

En sydkoreansk underrättelsekälla säger att provet av allt att döma ägde rum nära staden Kilju i nordöstra delen av Nordkorea. Det var där Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest i oktober 2006.

Enligt rysk militär hade bomben i morse en sprängkraft på cirka 20 kiloton, rapporterar Reuters.

Bedömare som Reuters intervjuat tror att målet med provsprängningen är att sätta press på USA.

– Nordkoreas strategiska mål har inte ändrats. Det målet är att vinna Obama-regeringens uppmärksamhet, att tvinga upp Nordkorea på dagordningen, säger nedrustningsexperten Xu Guangyu vid en Pekingbaserad tankesmedja.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela