Nordkorea utförde atomprov

"Ett framgångsrikt underjordiskt atomprov" har genomförts i Nordkorea.


Nordkorea genomförde på måndagsmorgonen ett kärnvapenprov. "Ett framgångsrikt underjordiskt atomprov" har genomförts, rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Dessförinnan hade Sydkoreas presidentkansli rapporterat att ett troligt atomprov genomförts i Nordkorea. Presidentens talesman Lee Dong-Kwan sade vid ett pressmöte att den sydkoreanska regeringen fått rapport att Nordkorea kan ha genomfört ett kärnvapenprov på måndagen. President Lee Myung-Bak har kallat Nationella säkerhetsrådet till ett extramöte på måndagseftermiddagen.

Både Sydkoreanska och amerikanska underrättelsemyndigheter analyserar och följer situationen noga, sade talesmannen.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap har sydkoreanska myndigheter registrerat vad man kallar ett "artificiellt skalv" i Nordkorea.

Sydkoreas meteorologiska byrå noterade ett skalv som tydde på en provsprängning 2.54 svensk tid. USA:s geologiska institut USGS registrerade ett skalv med magnituden 4,7 i Nordkorea.

En sydkoreansk underrättelsekälla säger att provet av allt att döma ägde rum nära staden Kilju i nordöstra delen av Nordkorea. Det var där Nordkorea genomförde sitt första atomprov i oktober 2006, rapporterar AFP.

Nordkorea hade hotat att genomföra en provsprängning i protest mot beslutet i FN:s säkerhetsråd att skärpa sanktionerna efter Nordkoreas robotprov den 5 april.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!