Nordkoreahjälp trots "usel regim"

EU är berett att hjälpa Nordkoreas folk trots provsprängningen.


FN:s säkerhetsråd och Asem-toppmötet mellan EU och Asien fördömer Nordkoreas provsprängning av kärnvapen. Men EU är ändå berett att hjälpa Nordkoreas befolkning.

– Vi har diskuterat de olika kanalerna för detta. Vi har ett intresse av att hjälpa nödlidande människor även om de råkar ha en usel regim, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till TT på telefon från Asem-toppmötet i vietnamesiska Hanoi.

Säkerhetsrådet fördömer provsprängningen som ett brott mot resolution 1718 och ska "omedelbart inleda arbetet" med nya åtgärder mot regimen. Men i morse rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea har provskjutit ytterligare två kortdistansrobotar - utöver de tre som provsköts i går.

Säkerhetsrådet antog resolution 1718 efter Nordkoreas provsprängning av en atombomb 2006 och förbjuder landet att avfyra ballistiska robotar och att genomföra fler kärnvapentester.

Efter ett kort extrainkallat möte sent i går kväll antogs uttalandet enhälligt.

USA:s FN-ambassadör Susan Rice sade efter mötet att det var för tidigt att uttala sig om vad rådet kommer att kunna enas om i en kommande resolution.

Hon efterlyste tillsammans med Rysslands och Frankrikes ambassadörer ett kraftfull uttalande med påtagliga åtgärder.

Från Washington försäkrade den amerikanske presidenten Barack Obama Sydkorea och Japan om regeringen "otvetydiga engagemang" i försvaret av de båda länderna.

Även Kina - det närmaste Nordkorea har till en vän - sade sig vara "absolut emot" testet och krävde ett stopp för allt agerande som kan förvärra situationen.

Provet genomfördes i samma område som Nordkoreas första kärnvapenprov i oktober 2006. Smällen klockan 02.54 i går morse svensk tid registrerades över hela världen med en magnitud på 4,1. En sydkoreansk analytiker sade att kraften var "jämförbar med bomberna som träffade Hiroshima och Nagasaki".

Nordkoreas statliga informationsbyrå KCNA deklarerade för sin del att provet "kommer att bidra till att slå vakt om vår suveränitet och socialism och garantera fred och säkerhet".

KCNA upprepade Nordkoreas kritik av USA:s nya regering som anses lika fientlig som den gamla.

"Vår armé och vårt folk är fullt beredda för strid. . . mot varje hänsynslöst amerikanskt försök till avskräckningsanfall", skrev nyhetsbyrån.

I morse meddelade Sydkoreas utrikesdepartement att landet ska delta fullt ut i den USA-ledda PSI-överenskommelsen som syftar till att begränsa spridningen av massförstörelsevapen.

Nordkorea har tidigare sagt att ett deltagande i PSI från Sydkorea skulle ses som en krigsförklaring.

Syd har hittills haft ställning som observatör i PSI för att inte förolämpa grannlandet. Men vid den nordkoreanska raketuppskjutningen den 5 april beslutade Sydkorea att bli fullvärdig medlem. Det formella tillkännagivandet har dock dröjt medan försök har gjorts att återuppta nord-syddialogen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!