Nordkorea hotar med vapen

Nordkorea hotar Sydkorea med militär vedergällning.


Nordkorea hotar Sydkorea med militär vedergällning som svar på att Syd går in som fullvärdig medlem i ett samarbete för att stoppa spridning av massförstörelsevapen.

Samtidigt som FN:s säkerhetsråd övervägde en ny resolution mot Nordkorea på tisdagskvällen skickade regimen iväg ytterligare en kortdistansrobot från landets östkust, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap som hänvisade till regeringskällor.

I måndags avfyrade Pyongyang tre och tidigare på tisdagen två robotar.

"Vapenstilleståndet över"

På onsdagen hotade Nordkorea med ett militärt svar på att Sydkorea går in i samarbetet om stopp för spridning av massförstörelsevapen, PSI. Pyongyang säger sig inte längre vara bundet av det vapenstillestånd som gjorde slut på Koreakriget 1953.

Ett uttalande från militären som citerades av officiella medier sade också att Nord inte lägre kan garantera säkerheten för fartygstrafiken vid östkusten. Det upprepade att Pyongyang anser att Seouls beslut att gå in i PSI är liktydigt med en krigsförklaring.

"Varje liten fientlig handling mot vår republik, inklusive att stoppa och söka igenom våra fredliga fartyg, kommer att mötas av ett omedelbart och starkt angrepp".

"Vår militär kommer inte längre att vara bunden av vapenstilleståndet eftersom det nuvarande amerikanska ledarskapet. . . har dragit in marionetterna (Sydkorea) i PSI", löd uttalandet från Nordkoreas militäre representant i gränsstaden Panmunjom.

Plutoniumanläggning

Sydkoreas största tidning Chosun Ilbo skrev att Nordkorea på nytt har startat den gamla fabrik som kan framställa plutonium till kärnvapen. Tidningen hänvisade till en anonym regeringskälla som sade att det finns flera tecken på ny aktivitet vid Yongbyonanläggningen, bland annat ska ånga ha synts vid fabriken. Uppgifterna om en start av Yongbyon har inte bekräftats från något håll, men om de stämmer har Nordkorea gjort allvar av ett hot som landet kom med för en månad sedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!