Säkerhetsråd fördömer provsprängning

FN :s säkerhetsråd ser Nordkoreas provsprängning som brott mot resolution.


FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkoreas provsprängning som ett brott mot resolution 1718 och ska "omedelbart inleda arbetet" med nya åtgärder mot regimen. EU:s och Asiens utrikesministrar förbereder ett uttalande.

Resolution 1718 antogs efter Nordkoreas provsprängning 2006 och förbjuder landet att avfyra ballistiska robotar och att genomföra fler kärnvapentester.

Efter ett kort extrainkallat möte sent på måndagskvällen antogs uttalandet enhälligt.

USA:s FN-ambassadör Susan Rice sa efter mötet att det var för tidigt att uttala sig om vad rådet kommer att kunna enas om i en kommande resolution.

Hon efterlyste tillsammans med Rysslands och Frankrikes ambassadörer ett kraftfull uttalande med påtagliga åtgärder.

Från Washington försäkrade den amerikanske presidenten Barack Obama Sydkorea och Japan om regeringen "otvetydiga engagemang" i försvaret av de båda länderna.

Även Kina - det närmaste Nordkorea har till en vän - sa sig vara "absolut emot" testet och krävde ett stopp för allt agerande som kan förvärra situationen.

Uttalande från EU-ministrar

EU:s och Asiens utrikesministrar, samlade på Asem-toppmötet i Hanoi i Vietnam, fördömer gemensamt den nordkoreanska provsprängningen, enligt ett förslag till uttalande som AFP har sett.

Förslaget har förberetts inför mötets avslutning senare på tisdagen. I det fastslås att Nordkorea brutit mot FN-resolutionen och Pyongyang uppmanas med kraft att inte utföra fler sprängladdningar och omedelbart återvända till förhandlingsbordet.

Provet genomfördes i samma område som Nordkoreas första kärnvapenprov i oktober 2006. Smällen klockan 02.54 på måndagsmorgonen svensk tid registrerades över hela världen med en magnitud på 4,1.

En sydkoreansk analytiker sa att kraften var "jämförbar med bomberna som träffade Hiroshima och Nagasaki". Nordkoreas statliga informationsbyrå KCNA deklarerade för sin del att provet "kommer att bidra till att slå vakt om vår suveränitet och socialism och garantera fred och säkerhet".

Nya robotprov från nord

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap förbereder Nordkorea sig för att provskjuta ytterligare en kortdistansrobot från landets västkust, antingen på tisdagen eller onsdagen. Nyhetsbyrån hänvisar till en sydkoreansk regeringskälla, uppger AFP.

Under måndagen provsköts också tre kortdistansrobotar. KCNA upprepade Nordkoreas kritik av USA:s nya regering som anses lika fientlig som den gamla.

"Vår armé och vårt folk är fullt beredda för strid. . . mot varje hänsynslöst amerikanskt försök till avskräckningsanfall", skrev nyhetsbyrån.

På tisdagsmorgonen meddelade Sydkoreas utrikesdepartement att landet ska delta fullt ut i den USA-ledda PSI-överenskommelsen som syftar till att begränsa spridningen av massförstörelsevapen. Nordkorea har tidigare sagt att ett deltagande i PSI från Sydkorea skulle ses som en krigsförklaring.

Syd har hittills haft ställning som observatör i PSI för att inte förolämpa grannlandet. Men vid den nordkoreanska raketuppskjutningen den 5 april beslutade Sydkorea att bli fullvärdig medlem. Det formella tillkännagivandet har dock dröjt medan försök har gjorts att återuppta nord-syddialogen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!