"Usel regim" sköt nya robotar

Nordkorea fortsätter att utmana omvärlden med provavfyrningar.


FN:s säkerhetsråd har börjat fila på nya straff, Carl Bildt talar om "en usel regim", men Nordkorea fortsätter att utmana omvärlden med provavfyrningar. Förklaringen finns enligt experter i maktspelet i diktatorn Kim Jong-Ils inre cirkel.

Vid ett extrainkallat möte enades FN:s säkerhetsråd i New York om att det nordkoreanska kärnvapenprovet i måndags var en "tydlig överträdelse" av internationella lagar. Rådet inledde omedelbart efter mötet natten till tisdagen arbetet med ännu en resolution som ska straffa den hemlighetsfulla regimen i Pyongyang.

Den resolutionen bör innehålla nya sanktioner utöver de som redan antagits eftersom sådant beteende ska kosta och innebära att ett pris måste betalas, sade Jean-Pierre Lacroix, biträdande fransk FN-ambassadör.

Hånfullt svar

Men bara några timmar senare kom ytterligare ett hånfullt nordkoreanskt svar - två kortdistansrobotar provsköts ut över havet vid staden Hamhung, rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. En regeringskälla i Seoul sade enligt nyhetsbyrån att dessa robotar har en räckvidd på 13 mil. Även i måndags, strax efter atomsprängningen, sköt Nordkorea kortdistansrobotar. Asiatiska och europeiska utrikesministrar har de senaste dygnen kunnat följa dramatiken från i globala sammanhang nära håll, på Asem-toppmötet i Hanoi. Ministrarna kom efter tvådagarsmötet i Vietnam självklart med ett fördömande av Nordkoreas avskjutningar, och uppmanade enträget landet att återuppta till förhandlingarna om nedrustning.

Utrikesminister Carl Bildt sade till TT på telefon från Hanoi att EU samtidigt tydligt markerat att man är berett att hjälpa Nordkoreas befolkning.

– Vi har diskuterat de olika kanalerna för detta. Vi har ett intresse av att hjälpa nödlidande människor även om de råkar ha en usel regim.

Internt maktspel

Också Kina har protesterat, om än bara i form av en skriftlig kommentar från utrikesdepartementet. Pekingdiktaturen är det närmaste en vän Kim Jong-Ils regim i Pyongyang har här i världen, men Kim-kretsens utspel riktar sig mest mot USA.

Både Washington och Pyongyang säger sig vilja sätta sig ner och förhandla, men de tycks aldrig kunna komma överens om villkoren.

"Det nya USA-styret pratar om 'förändring' och 'bilateral dialog', men för i själva verket samma huvudlösa politik som den tidigare Bushadministrationen, för att tysta Nordkorea med vapenmakt", heter det i den regimtrogna nordkoreanska tidningen Rodong Sinmun. Och många experter menar att alltihop egentligen mest är ett internt maktspel, så att omvärldens reaktioner och sanktioner inte spelar någon vidare roll.

– Detta ingår i att Kim samlar stöd för sin regim i den inre cirkeln och hos (den nordkoreanska) allmänheten, sade forskaren Peter Beck vid American University i Washington. Den interna inrikesdynamiken är överordnad externa faktorer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!