Obamas nya domare bryter mönster

Hon är kvinna, hon har latinamerikansk bakgrund, hon är diabetiker.


Hon är kvinna, hon har latinamerikansk bakgrund, hon är diabetiker - president Barack Obamas nominering av Sonia Sotomayor som ny domare i USA:s Högsta domstol omtalas snabbt som banbrytande på många sätt.

Presidentens nomineringar måste godkännas av senaten, och där väntar en hård grillning. Men om hon klarar den blir Sotomayor den tredje kvinnan, den första latinamerikanen och den första diabetikern som tillträder livstidsposten i den mäktigaste domstolen i världens mäktigaste nation.

– Jag har beslutat att nominera en inspirerande kvinna som jag tror kommer att skipa stor rättvisa: domare Sonia Sotomayor från den stora staten New York, sade Obama när han på tisdagen tillkännagav sitt val.

Hon efterträder David Souter som pensioneras. Souter hörde till den liberala falangen bland de nio HD-domarna, och utnämningen av Sotomayor väntas inte påverka den ideologiska balansen i domstolen.

Såväl "latino"-organisationer som diabetikergrupper jublar.

– Detta är en monumental dag för latinos, sade Janet Murguia vid organisationen La Raza.

– Äntligen är vi representerade i landets högsta domstol.

Bill Ahearn, kommunikationschef vid Juvenile Diabetes Research Foundation, sade att Sotomayor visar diabetesdrabbade barn att deras sjukdom "inte är den barriär som en del tror för att uppnå det man vill här i livet".

Å andra sidan kom omedelbart invändningar om att personer med typ 1, den allvarliga diabetesform 54-åriga Sotomayor lider av, har en genomsnittlig livslängd som är upp till tio år kortare än andra människor. Obamamedarbetare fick understryka att hennes hälsa är god och att man förväntar sig att hon ska kunna sitta länge som HD-domare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!