Obama försöker övertyga läkare

Presidenten slår larm om att sjukvårdssystemet är en tickande bomb.


President Barack Obama varnar läkare för att USA:s sjukvårdssystem är en tickande bomb. Han uppmanar dem att stödja hans reformplaner, inklusive offentlig försäkring, vilket många av dem är skeptiska till.

Obama tog på måndagen sin sjukvårdskampanj till det inflytelserika amerikanska läkarsällskapet, American Medical Association (AMA), som representerar 250 000 läkare. En grupp som historiskt motsatt sig ett mer omfattande regeringsinflytande i sjukvården.

– Om vi inte gör något åt sjukvården, kan Amerika gå samma väg som GM; betala mer, få mindre och bli barskrapad, sa Obama och likande sjukvårdssystemet med den krisdrabbad biltillverkaren General Motors som ansökt om konkursskydd.

USA:s sjukvårdsindustri kostar 2,5 biljoner dollar årligen, men trots det är 46 miljoner amerikaner oförsäkrade och har liten tillgång till medicinsk vård.

Debatten har skärpts när det gäller delar av reformprogrammet som föreslagits av kongressen, bland annat hur planen ska betalas och om den ska inkludera ett offentligt program i konkurrens med privata försäkringsbolag.

I Washington säger finanskommitténs ordförande, Max Baucus, att ett lagstiftningsförslag till sjukvårdsreformer kan komma i veckan och att det finns goda chanser att det får stöd av både demokrater och republikaner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!