Guantanamofångar får ny chans

Högsta domstolen vill ge fyra brittiska före detta fångar rätt till


USA:s Högsta domstol beordrade på måndagen en lägre rättsinstans att på nytt ta upp fyra brittiska före detta Guantanamofångars krav på skadestånd för tortyr och religiös kränkning.

Högsta domstolen underkände beslutet av en domstol i Washington DC i januari i år att inte behandla ex-fångarnas stämning mot förre försvarsministern Donald Rumsfeld och tio höga militära befäl.

HD hänvisade till sitt eget beslut den 12 juni att personer som hålls fångna i Guantanamolägret på Kuba har rätt att få sina fall prövade i civila domstolar.

I sin stämningsansökan skriver britterna att den tortyr de blev utsatta för i Guantanamo strider mot den amerikanska författningens förbud mot grymma och ovanliga straff. De hävdar också att de berövades sin rätt att fritt få utöva sin religion, så som detta fastställs i den amerikanska religionsfrihetsförordningen.

Måndagens utslag var en i raden av juridiska tillrättavisningar mot det ytterst speciella militära rättssystem som Bushregeringen inrättat för att rannsaka de "fientliga stridande" som gripits under "kriget mot terrorismen".

De brittiska männen, som frigavs 2004 utan att ha blivit åtalade, säger att de under tiden i Guantanamo blev slagna, hotade med hundar, fastlåsta i plågsamma ställningar, hindrade att sova, berövade mat och vård och utsatta för extrema temperaturer.

De hävdar också att vakterna saboterade deras religionsutövning genom att spela rockmusik på dånande volym vid bönetiderna, beslagtog deras bönemattor och skändade Koranen genom att slänga den heliga islamiska boken i en toaletthink.

De fyra britterna kräver tio miljoner dollar i skadestånd av bland andra förre försvarsministern Donald Rumsfeld, som de anser godkände förhörsmetoderna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!