HD prövar "fientlig stridande"

HD ska pröva om USA har rätt att hålla fångar som "fientligt stridande". (TT)


Högsta domstolen (HD) i USA sade på fredagen att den ska pröva om president George W Bush har rätt att beordra fängslande i USA på obestämd tid utan domstolsprövning av en så kallad "fientlig stridande" i kampen mot terrorismen. HD uppgav att ett beslut är att vänta före sommaren.

HD sade ja till att pröva ett överklagande av Ali al-Marri, medborgare i Qatar, som har hållits i ett amerikanskt militärfängelse utan domstolsprövning sedan juni 2003. Han är för närvarande den ende utländske terroristmisstänkte som hålls i USA.

I juni beslutade HD att fångar i det militära Guantánamolägret på Kuba har rätt att få sitt frihetsberövande prövat i civila domstolar. Guantánamo har kvar 225 fångar av de totalt 800 "fientliga stridande" som passerat genom fånglägrets portar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.