Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Zelenskyj: Putin vill att enigheten ska kollapsa

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnade för att Ryssland räknar med att västs enighet ska "kollapsa" nästa år under ett tal vid ett digitalt möte inför G7-ländernas ledare.


— Ryssland hoppas bara på en sak – att den fria världens enighet ska kollapsa nästa år, sade Zelenskyj enligt det ukrainska presidentkansliet.

Vid mötet närvarade ledare som USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, rapporterar AFP.

G7 består av Frankrike, Japan, Kanada, Italien, Tyskland, Storbritannien och USA.

Mötet sker samtidigt som det på flera håll – bland annat i europeiska länder och USA – lyfts röster mot fortsatt stöd för Ukraina.

— Vi måste vinna kampen om motivation. Vårt folks motivation och hela Europas... Den pågående striden handlar inte bara om Ukrainas öde – det handlar om Europa, sade Zelenskyj.

Zelenskyj uppmanade EU att "uppfylla" löftet om att inleda medlemskapsförhandlingar med Kiev. Ungerns ledning har på flera håll uttryckt motstånd för att inleda förhandlingar om Ukrainas inträde i EU.

Den ukrainske presidenten varnade också för att Rysslands president Vladimir Putin "markant ökat trycket vid fronten".

Trots en ukrainsk motoffensiv där en stor mängd vapen från västerländska länder använts har frontlinjen inte förflyttats mycket på mer än ett år.

TT
/
/
/
/
EU
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.