En kyrka dit flyende civila evakuerats på al-Ahli-sjukhusets område. Bilden är tagen den 18 oktober.
En kyrka dit flyende civila evakuerats på al-Ahli-sjukhusets område. Bilden är tagen den 18 oktober. - Foto: Abid Khalid/AP/TT

WHO: Bara ett sjukhus i gång i norra Gaza

Israeliska räder och belägringar har lett till att det nu bara finns ett enda sjukhus i norra Gazaremsan som fortfarande fungerar – med nöd och näppe. Det uppger världshälsoorganisationen WHO efter de senaste anfallen.


— På bara 66 dygn har vårdsystemet gått från 36 öppna sjukhus till elva delvis fungerande sjukhus – ett i norr och tio i söder, säger Rik Peeperkorn, WHO-representant i Palestina, via länk från Gaza enligt Al Jazeera.

Den senaste tiden har det rapporterats om omfattande israeliska aggressioner mot tre sjukhus i norra Gaza som fortfarande i viss mån haft öppet, al-Ahli, al-Awda och Kamal Adwan.

Fördes bort i underkläder

"al-Awda-sjukhuset har varit belägrat sedan den 5 december, och två vårdanställda har skjutits ihjäl medan de arbetade inne i sjukhuset", har världshälsoorganisationen WHO beskrivit läget.

Och vid en räd på tisdagen tvingade israeliska soldater alla som är 15 år eller äldre att komma ut från Kamal Adwan med händerna i luften, uppger källor för Al Jazeera. En del fördes i bara underkläderna bort för förhör.

al-Awda och Kamal Adwan ligger nära varandra vid Bayt Lahia i nordostligaste Gaza. De har varit omringade av israeliska styrkor i dagar eller veckor, och hjälporganisationer har slagit larm om att prickskyttar öppnar eld mot personal och patienter.

Används som baser

al-Ahli ligger närmare staden Gazas centrala delar. Det har rötter tillbaka till 1800-talet, men blev högaktuellt i början av det nuvarande kriget då hundratals människor rapporterades ha dödats i en explosion. Först skylldes det inträffade på Israel, men senare utredningar pekade snarare på en palestinsk projektil som hamnat snett.

I allmänhet förklarar Israel sin hårda framfart mot sjukhus med att de i många fall använts som baser av terrorstämplade Hamas milismän, och att personal och patienter därmed blir mänskliga sköldar. Men WHO säger att läget nu är så kritiskt att det snart inte finns någon sjukvård kvar för Gazaremsans över två miljoner invånare.

— Vi har inte råd att förlora några fler vårdinrättningar eller sjukhus, säger Rik Peeperkorn.

— Vi hoppas, vi vädjar om att det inte händer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!