Den fängslade demokratiaktivisten och publicisten Jimmy Lai, fotograferad i Hongkong 2020. Arkivbild.
Den fängslade demokratiaktivisten och publicisten Jimmy Lai, fotograferad i Hongkong 2020. Arkivbild. - Foto: Vincent Yu/AP/TT

Demokratipublicist riskerar livstids fängelse

Den fängslade aktivisten och publicisten Jimmy Lai har på nytt ställts inför rätta i Hongkong. Rättegången anses ha stor betydelse för den delvis självstyrande regionens krympande pressfrihet.


76-årige Lai är grundare av den nu nedlagda prodemokratiska och på sin tid ofta Pekingkritiska tidningen Apple Daily. Han anklagas för att ha samarbetat med utländska krafter inom ramarna för den kontroversiella, nationella säkerhetslag som Kina införde i Hongkong 2020.

Lai greps under ett tillslag mot stadens prodemokratiska rörelse efter protesterna 2019. I december i fjol dömdes han till fem års fängelse för bedrägeri. Då, liksom nu, kritiserades rättsprocessen hårt av omvärlden. Inför måndagens rättegångsstart krävde USA och Storbritannien att Lai friges.

Lai, som också är brittisk medborgare, har inte setts i offentligheten sedan 2021. Den kostymklädda mannen var smalare än tidigare när han framträdde i rätten, men han log och vinkade till sin familj som satt bland åhörarna.

Processen väntas pågå en bit in i 2024. Befinns Jimmy Lai skyldig riskerar han livstids fängelse. Rättegången ses som en värdemätare när det gäller pressfrihet och rättsväsendets oberoende i Hongkong.

Regionens rådande säkerhetslag förbjuder separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller andra utländska parter som uppfattas kunna hota Kinas säkerhet. Mängder av oliktänkande har gripits och fängslats sedan lagen infördes.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!