Israel vill tvinga araber att svära trohetsed

Israels högerregering stödjer dessutom ett förslag där palestinier som sörjer Nakbadagen kan fänglas.


Israels utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti, Yisrael Beytenu, vill tvinga landets palestinier att svära trohet till Israel. Samtidigt vill man förbjuda Nakbadagen, den dag som araberna i Israel varje år minns som Katastrofen. Förslaget stöds av Israels högerregering, men måste först gå igenom en kommitté innan en omröstning i parlamentet Knesset kan genomföras.

Nakbadagen, 15 maj, är årsdagen då britternas mandat över Palestina avslutades. Det betydde slutet för Palestina och bildandet av staten Israel. På den dagen startade även den stora palestinska krisen där 700 000 palestinier tvingades på flykt. Varje år sörjer Israels araber årsdagen av Nakba då de förlorade landet de bebott i årtusenden.

Nu vill Lieberman sätta de som sörjer Nakbadagen i fängelse i upp till tre år. Man menar att ingen har rätten att sörja landets födelse, oavsett ras.

Trohetseden är även ett försök att skapa sammanhållning i landet.

"Jag svär trohet till staten Israel som judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar, och jag förbinder mig att tjäna staten på det sätt som krävs av mig enligt lag."

Så ser partiets förslag ut. Röstas lagen igenom och palestinierna vägrar att svära trohetseden riskerar de att bli av med id-kort och andra personhandlingar som behövs för att till exempel öppna bankkonto eller ta körkort.

Samtidigt kan man bli av med sitt medborgarskap om man vägrar militärtjänst. Palestinierna i landet har hittills aldrig tagit värvning i landets försvar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!