Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Långa straff i USA:s Hamasmål

Nyheter | 28/05/2009 09:33

Det var USA:s största muslimska välgörenhetsorganisation. Nu är ledarna dömda för stöd till Hamas.

Två ledare för det som en gång var den största muslimska välgörenhetsorganisationen i USA får 65 års fängelse för att de stött palestinska Hamas.

Holy Land Foundation och fem av dess medlemmar befanns förra året skyldiga till att ha givit mer än 12 miljoner dollar till Hamas som i USA stämplas som terrororganisation.

– Dessa domar ska tjäna som en allvarlig varning till alla som medvetet stöder terrorister ekonomiskt under sken av att lämna humanitärt stöd, säger David Kris vid justitiedepartementets enhet för nationell säkerhet.

Holy Lands chef Shukri Abu Baker, vars bror leder Hamas i Jemen, dömdes till 65 års fängelse liksom organisationens ordförande och en av dess grundare Ghassan Elashi. Elashi är ingift släkting till Hamas politiske ledare.

– Jag vill förklara mig oskyldig på alla punkter, sade Elashi som ansåg att hela fallet var ett politiskt åtal.

En tredje medlem i Holy Land fick 20 års fängelse och två dömdes till 15 år.

Utslaget är en stor efterhandsseger för förre presidenten George W Bushs och hans krig mot terrorn. Holy Land var en av många muslimska organisationer som Bush förbjöd efter 11 septemberattackerna 2001 och anklagade för att stöda extremistorganisationer utomlands.

Men i en första omgång 2007 ogiltigförklarade en amerikansk domare rättegången mot organisationen sedan juryn i målet inte kunnat enas, trots 19 dagars överläggningar.

Den kom fram till att tre av fem åtalade ledarna skulle frias från de flesta av brottsanklagelserna.

När det gällde de två återstående ledarna, och organisationen som sådan, kom juryn inte överens. Domaren fastställde till en början juryns friande. Sedan förklarade han rättegången ogiltig.

I oktober 2008 tillsattes en ny jury som prövade de åtalades skuld och fann dem skyldiga i 108 fall av stöd till terrorister, pengatvätt och skattebedrägerier.

Skrivet av: