Långa straff i USA:s Hamasmål

Det var USA:s största muslimska välgörenhetsorganisation. Nu är ledarna dömda för stöd till Hamas.


Två ledare för det som en gång var den största muslimska välgörenhetsorganisationen i USA får 65 års fängelse för att de stött palestinska Hamas.

Holy Land Foundation och fem av dess medlemmar befanns förra året skyldiga till att ha givit mer än 12 miljoner dollar till Hamas som i USA stämplas som terrororganisation.

– Dessa domar ska tjäna som en allvarlig varning till alla som medvetet stöder terrorister ekonomiskt under sken av att lämna humanitärt stöd, säger David Kris vid justitiedepartementets enhet för nationell säkerhet.

Holy Lands chef Shukri Abu Baker, vars bror leder Hamas i Jemen, dömdes till 65 års fängelse liksom organisationens ordförande och en av dess grundare Ghassan Elashi. Elashi är ingift släkting till Hamas politiske ledare.

– Jag vill förklara mig oskyldig på alla punkter, sade Elashi som ansåg att hela fallet var ett politiskt åtal.

En tredje medlem i Holy Land fick 20 års fängelse och två dömdes till 15 år.

Utslaget är en stor efterhandsseger för förre presidenten George W Bushs och hans krig mot terrorn. Holy Land var en av många muslimska organisationer som Bush förbjöd efter 11 septemberattackerna 2001 och anklagade för att stöda extremistorganisationer utomlands.

Men i en första omgång 2007 ogiltigförklarade en amerikansk domare rättegången mot organisationen sedan juryn i målet inte kunnat enas, trots 19 dagars överläggningar.

Den kom fram till att tre av fem åtalade ledarna skulle frias från de flesta av brottsanklagelserna.

När det gällde de två återstående ledarna, och organisationen som sådan, kom juryn inte överens. Domaren fastställde till en början juryns friande. Sedan förklarade han rättegången ogiltig.

I oktober 2008 tillsattes en ny jury som prövade de åtalades skuld och fann dem skyldiga i 108 fall av stöd till terrorister, pengatvätt och skattebedrägerier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.