Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Palestinskt försoningsavtal på väg

Nyheter | 18/05/2009 12:28

De palestinska politiska rivalerna Fatah och Hamas är överens.

De palestinska politiska rivalerna Fatah och Hamas har enats om att bilda en gemensam säkerhetsstyrka för Gaza enligt uppgifter från en Fatah-tjänsteman, men Hamasstyret avvisar idén.

Parterna i de pågående samtalen i Kairo hoppas kunna komma fram till ett försoningsavtal senast i juli.

Uppgifterna om den gemensamma säkerhetsstyrkan kommer från den egyptiska nyhetsbyrån Mena som citerar en högt uppsatt Fatah-tjänsteman.

– Det har fattats en principöverenskommelse om att bilda en styrka från båda parter som ska arbeta i Gazaremsan fram till valet före den 5 januari nästa år, säger tjänstemannen Nabil Shaath.

– Den exakta sammansättningen av säkerhetsstyrkan har ännu inte lagts fast, sade han.

Hamasstyret i Gazaremsan avvisar däremot idén att bilda en gemensam säkerhetsstyrka tillsammans med rivalen al-Fatah, om denna styrka enbart ska sättas in i Gaza.

Salah al-Bardawil, talesman för Hamas parlamentsgrupp, sade i ett uttalande att ett avtal om en ny säkerhetsstyrka måste gälla även på Västbanken.

Det var i söndags som al-Fatah uppgav att de båda rivalerna under sina försoningssamtal i Kairo hade enats om att skapa en gemensam Gazastyrka, och att ett övergripande avtal om försoning förhoppningsvis skulle nås senast i juli.

Hamas och al-Fatah bildade koalitionsregering en tid efter valet 2006, men efter en blodig uppgörelse i Gaza sommaren 2007 styr Hamas i det territoriet medan al-Fatah styr på Västbanken.

Delegationer från den palestinske presidenten Mahmud Abbas Fatah och islamistiska Hamas som kontrollerar Gaza träffas just nu i en femte medlingsrunda under Egyptens ledning.

De två rörelserna har varit djupt splittrade sedan Hamas i juni 2007 kastade ut Fatahs säkerhetsstyrkor ut Gaza.

Shaath, som deltar i Kairosamtalen, förklarade att fem kommittéer med alla palestinska fraktioner närvarande ska träffas under sju veckor. De ska behandla säkerhet, regeringsfrågan, val, den palestinska befrielserörelsen och försoning för att arbeta fram det slutliga avtalet.

Så snart överenskommelsen är nådd ska en styrka med egyptiska och arabiska säkerhetsofficerare skickas till Gaza för att övervaka genomförandet och för att hjälpa till med att träna och förbereda den nya säkerhetsstyrkan.

– Det nu pågående mötet mellan Hamas och Fatah kommer att fortsätta under måndagen för att diskutera frågor som gäller en samlingsregering, valförfarande och säkerhet, sa Shaath.

Skrivet av: