Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rumänska zigenare ockuperar Berlinkyrka

Nyheter | 29/05/2009 16:33

Ett 50-tal rumänska zigenare har ockuperat en kyrka i Berlin.

Sedan dagar har ett 50-tal zigenare (eventuellt roma) slagit läger utanför Bethanienkyrkan i stadsdelen Kreuzberg i Tysklands huvudstad Berlin. Och sedan i onsdags ockuperar de kyrkan på Wrangelstrasse.

I Berlin finns ett flertal så kallade squats - kollektivboenden i ockuperade fastigheter som rör sig i lagens gråzon. Men de rumänska zigenarnas chanser ser mörka ut.

– I nödfall evakuerar vi. Också en polisinsats är tänkbar, säger Berlinsenatorn Ehrhart Körting (SPD).

– Den som kommer till Tyskland för att inkassera är inte välkommen här, hotar senatorn.

Men ännu pågår förhandlingar, rapporterar lokaltidningen Berliner Umschau.

Zigenarna är från Rumänien och upplever sig vara svårt diskriminerade där. De uppger att deras barn inte får gå i skola.

Gruppen är att betrakta som turister och har därmed - som EU-medborgare - rätt att vistas i Tyskland i tre månader utan jobb. Kan de efter denna period inte försörja sig eller om de söker socialhjälp ryker deras status som EU-medborgare med fri rörlighet.

– Jag har berättat för dem att vi kommer handla helt och hållet inom ramen för gällande lagstiftning, sa senator Ehrhart Körting inför Berlins stadsfullmäktige i onsdags.

I klarspråk innebär det omedelbar utvisning.

Vem som ska betala för zigenarnas hemresa är fortfarande höljt i dunkel. De tyska sociala myndigheterna vill inte stå för notan, men också den rumänska ambassaden ställer sig kallsinnig.

– Vi är inte ansvariga, uppges en rumänsk ambassadtjänsteman ha låtit framföra till Berlins politiker.

Skrivet av: