Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sunnitisk terrorgrupp bakom bombdåd

Nyheter | 29/05/2009 20:06

En sunnitisk terrorgrupp tog i dag på sig ansvaret.

En sunnitisk terrorgrupp tog på fredagen på sig ansvaret för terrorattacken mot en moské i Zahedan i Iran som dödade minst 25 personer dagen innan.

President Ahmadinejads kampanjkontor i staden besköts på fredagen.

Den prosunnitiska oppositionsgruppen Jundallah sade sig ligga bakom dådet mot den shiitiska moskén enligt tevekanalen al-Arabiyya. Över 100 skadades när bomben briserade i samband med kvällsbönen i staden Zahedan i provinsen Sistan-Baluchistan vid gränsen till Pakistan.

En man ringde in till tevekanalen och sade att självmordsattentatet var riktat mot en grupp i moskén som mötts för att diskutera det stundande presidentvalet i Iran. Samtliga döda var män.

Tre personer inblandade i denna terrorhändelse har gripits, meddelade Sistan-Baluchistans biträdande guvernör Jalal Sayyah på fredagen.

Bakom tidigare terror

Jundallah - Guds soldater - har tidigare varit verksam i provinsen där majoriteten av befolkningen är shiiter. I början av 2007 tog gruppen på sig ansvaret för en attack mot en militärbuss som tillhörde det iranska revolutionsgardet. Då dödades elva människor.

Spänningarna mellan sunni- och shiamuslimer är stora i provinsen Sistan-Baluchistan, som också är sargad av ständiga sammandrabbningar mellan många olika parter - iransk polis och säkerhetsstyrkor, knarkkarteller och militanta grupper.

Anklagar USA och Israel

Tidigare på fredagen hade myndighetspersoner i Zahedan påstått att Israel och USA, "arrogansens agenter", låg bakom dådet.

– Terrorns ombud är varken sunni eller shia, utan amerikaner och israeler som vill splittra sunniter och shiiter sade inrikesministern Sadegh Mahsooli.

USA:s utrikesdepartement tillbakavisade å det starkaste de iranska anklagelserna.

Under fredagen öppnade beväpnade män på motorcyklar eld mot president Mahmoud Ahmadinejads kampanjkontor i Zahedan. Tre personer skadades, däribland ett barn.

Tre knivviftande personer på motorcyklar stannade utanför centret på Saadi-gatan, svor, hotade och slet sönder plakat, berättade kontorschefen Mohammed Reza Zahed Sheikhi.

När de anställda protesterade "tog attentatsmännen fram vapen och sköt på dem" enligt Sheikhi.

Männen greps senare av polisen - men inga direkta misstankar om kopplingar till terrordådet mot moskén förelåg.

Skrivet av: