Sunnitisk terrorgrupp bakom bombdåd

En sunnitisk terrorgrupp tog i dag på sig ansvaret.


En sunnitisk terrorgrupp tog på fredagen på sig ansvaret för terrorattacken mot en moské i Zahedan i Iran som dödade minst 25 personer dagen innan.

President Ahmadinejads kampanjkontor i staden besköts på fredagen.

Den prosunnitiska oppositionsgruppen Jundallah sade sig ligga bakom dådet mot den shiitiska moskén enligt tevekanalen al-Arabiyya. Över 100 skadades när bomben briserade i samband med kvällsbönen i staden Zahedan i provinsen Sistan-Baluchistan vid gränsen till Pakistan.

En man ringde in till tevekanalen och sade att självmordsattentatet var riktat mot en grupp i moskén som mötts för att diskutera det stundande presidentvalet i Iran. Samtliga döda var män.

Tre personer inblandade i denna terrorhändelse har gripits, meddelade Sistan-Baluchistans biträdande guvernör Jalal Sayyah på fredagen.

Bakom tidigare terror

Jundallah - Guds soldater - har tidigare varit verksam i provinsen där majoriteten av befolkningen är shiiter. I början av 2007 tog gruppen på sig ansvaret för en attack mot en militärbuss som tillhörde det iranska revolutionsgardet. Då dödades elva människor.

Spänningarna mellan sunni- och shiamuslimer är stora i provinsen Sistan-Baluchistan, som också är sargad av ständiga sammandrabbningar mellan många olika parter - iransk polis och säkerhetsstyrkor, knarkkarteller och militanta grupper.

Anklagar USA och Israel

Tidigare på fredagen hade myndighetspersoner i Zahedan påstått att Israel och USA, "arrogansens agenter", låg bakom dådet.

– Terrorns ombud är varken sunni eller shia, utan amerikaner och israeler som vill splittra sunniter och shiiter sade inrikesministern Sadegh Mahsooli.

USA:s utrikesdepartement tillbakavisade å det starkaste de iranska anklagelserna.

Under fredagen öppnade beväpnade män på motorcyklar eld mot president Mahmoud Ahmadinejads kampanjkontor i Zahedan. Tre personer skadades, däribland ett barn.

Tre knivviftande personer på motorcyklar stannade utanför centret på Saadi-gatan, svor, hotade och slet sönder plakat, berättade kontorschefen Mohammed Reza Zahed Sheikhi.

När de anställda protesterade "tog attentatsmännen fram vapen och sköt på dem" enligt Sheikhi.

Männen greps senare av polisen - men inga direkta misstankar om kopplingar till terrordådet mot moskén förelåg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.