Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pakistanska elever fritagna

Nyheter | 02/06/2009 07:37

80 kidnappade elever och lärare räddades från militanta talibaner.

Omkring 80 kidnappade elever och lärare från ett militärdrivet gymnasium som förts bort av militanta talibaner i nordvästra Pakistan räddades på tisdagen, uppgav en militärtalesman.

Bortförandet skedde i måndags när den pakistanska armén ökade trycket med en offensiv mot talibanerna i Swatdalen.

Talibanerna förde de kidnappade eleverna till Södra Waziristan när soldaterna mötte dem på en väg och skottlossning utbröt, enligt talesmannen.

Talibanerna slog till mot bussar med elever och lärare som var på väg för att fira sommarlov. De var beväpnade med handgranater och stoppade bussarna som reste från Norra Waziristan, en etnisk pashtunsk region vid gränsen till Afghanistan, till Bannu, sydväst om Islamabad.

Polischefen i Bannu uppgav att 400 personer i 28 fordon tillfångatagits men att många av dem flytt.

Biträdande rektorn Iqpal Marwat sa på måndagen att talibanerna tillfångatagit 400, men att 200 av dem undkommit och anlänt till Bannu.

Extremistiska våldsdåd mot säkerhetsstyrkor, regeringsföreträdare och västliga mål har ökat sedan sommaren 2007. Våldet oroar USA som behöver Pakistans hjälp att besegra terrornätverket al-Qaida och få grepp om talibanupproret i Afghanistan.

Det finns flera taliban- och al-Qaida-anknutna grupper i Norra Waziristan som är i lös allians med talibanerna i Swatdalen där militären genomför en storoffensiv med 15 000 inkallade soldater.

Skrivet av: