Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Talibanledare "omringade" i Swat

Nyheter | 01/06/2009 10:03

Pakistanska styrkor säger sig ha "omringat" flera efterspanade talibanledare.

Pakistanska styrkor säger sig ha "omringat" en stad med flera efterspanade talibanledare i den oroliga Swatdalen.

Säkerhetsstyrkorna har omringat Charbagh, där vissa talibanledare håller sig gömda, förklarade en militärkälla anonymt för nyhetsbyrån AFP på måndagen.

– Vägspärrar har satts upp. . . norr och söder om Charbagh, för att i praktiken skära av alla transporter till talibanerna, fyllde en annan källa i.

Charbagh ligger två mil norr om Mingora, Swatdalens största stad, som myndigheterna sade sig ha tagit kontrollen över i lördags.

Upprorsledarna har man dock ännu inte fått fatt i. Pakistan utfäste i fredags en belöning på 600 000 dollar för Swattalibanernas ledare Fazlullah, död eller levande.

Enligt militären har fler än 1 200 talibaner dödats under offensiven sedan i slutet av april. Samtidigt har 2,4 miljoner människor tvingats på flykt undan striderna.

I USA skrev tidningen The Washington Post på måndagen att offensiven i kombination med amerikanska drönarattacker mot gränsområdet kraftigt uppges ha skakat terrornätverket al-Qaida.

– De har ådragit sig ett par riktigt allvarliga förluster och verkar känna en ökande känsla av oro - och det är inte alls dumt, sade en USA-tjänsteman till tidningen.

Attackerna med drönare - obemannade flygplan - ska sedan i höstas ha dödat "omkring hälften" av 20 personer som USA pekat ut som särskilt viktiga mål inom al-Qaida och andra extremiströrelser.

Skrivet av: