Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

40 miljoner för talibanledaren Mehsud

Nyheter | 31/05/2009 14:18

"De kommer att elimineras var vi än hittar dem."

Inom ett par dagar tror sig Pakistans armé kunna avsluta offensiven mot talibanerna i Swatdalen. Men ledarna har man ännu inte lyckats nå.

Insatserna i Swat, Buner och närliggande områden har blivit nästan fullständigt framgångsrika.

–Bara fem till tio procent av jobbet återstår och förhoppningsvis kommer motståndsfickorna att vara upprensade inom två till tre dagar, påstod Syed Athar Ali, högste tjänsteman vid Pakistans försvarsdepartement, vid en säkerhetskonferens i Singapore på söndagen.

Den pakistanska militären uppgav i lördags att man återtagit full kontroll över Swatdalens största stad Mingora.

Upprorsledarna har man dock ännu inte fått fatt i. Pakistan utfäste i fredags en belöning på 600 000 dollar för Swattalibanernas ledare Fazlullah, död eller levande.

–De kommer att elimineras var vi än hittar dem. Vi tror att de befinner sig någonstans i bergen, sade ett militärbefäl anonymt till AFP.

Strid i Waziristan

Ett ännu högre pris - 40 miljoner kronor - har satts av USA på Baitullah Mehsud, högste ledare för den pakistanska talibanrörelsen TTP som Swattalibanerna sorterar under.

Mehsud har pekats ut som ansvarig för mordet på förra premiärministern Benazir Bhutto i december 2007 och en lång rad attentat i landet - senast mot en polisbyggnad i Lahore i onsdags.

Mehsud är baserad i klanområdet Södra Waziristan vid afghanska gränsen där minst ett 20-tal personer dödades i strider mellan talibaner och soldater sent i lördags.

–De genomförde en väldigt allvarlig attack mot oss vid midnatt. Den slogs tillbaka efter tung skottväxling, sade militärtalesmannen Athar Abbas efteråt till Reuters.

15 talibaner och tre soldater ska ha dödats i striden nära staden Jandola. Underrättelsetjänstemän satte siffran ännu högre, till upp mot 40 döda talibaner.

Ny offensiv?

Starka spekulationer finns om att regeringsstyrkorna kommer att gå vidare mot Waziristan när operationen i Swatområdet är över.

– Om terroristerna och de militanta flyttar till andra fristäder och gömställen så kommer naturligtvis hotet att utvärderas. Allt fortsatt agerande kommer att ske utifrån politiska beslut, sade Syed Athar Ali på säkerhetskonferensen i Singapore.

Samtidigt försökte han återigen lugna omvärlden om att landets kärnvapen inte riskerar att hamna i fel händer. Enligt Syed Athar Ali uppdateras säkerhetsläget ständigt samtidigt som Pakistan också får hjälp av "vänliga länder" att skydda kärnvapen.

Skrivet av: