USA:s president, demokraten Joe Biden, fotograferad i tisdags när han var på väg mot Vita huset. Biden rapporteras ha jobbat på sitt tal till nationen in i det sista.
USA:s president, demokraten Joe Biden, fotograferad i tisdags när han var på väg mot Vita huset. Biden rapporteras ha jobbat på sitt tal till nationen in i det sista. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Bidens stora tal – måste undvika sludder och fel

Joe Biden står inför sitt livs uppgift. I direktsänd tv ska han övertyga miljontals landsmän om sin politik – och att han är vital nog att vara USA:s president i fyra år till. Han måste visa att det är han som bestämmer, konstaterar statsvetaren Dennis Goldford.


Fakta: State of the Union-talet och opinionsläget

I början av varje år håller USA:s president ett tal kallat "State of the Union". Talet brukar hållas i Kapitolium inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten, och inbjudna gäster.

Bakgrunden är artikel II i USA:s grundlag, enligt vilken presidenten "vid olika tillfällen ska informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder... för dess övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

Talet är ett unikt tillfälle för en president att lägga fram reformer och en politisk vision. För Joe Biden är det viktigt med tanke på höstens presidentval och opinionsläget: Enbart 39 procent av amerikanerna tycker att han gör ett bra jobb och 23 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, enligt Real Clear Politics sammanställning av mätningar.

Republikanernas svarstal hålls av Alabamasenatorn Katie Britt.

Pressen är enorm. Från kongressens talarstol ska Joe Biden sälja sin ifrågasatta Israelstrategi, den ekonomiska politiken och agerandet vid USA:s södra gräns. Samtidigt kommer väljare i jättelandet att granska honom i jakt på felsägningar, sludder eller andra tecken på att 81-åringen är pensionsredo.

— Han behöver visa att han har grepp om och en strategi för det nuvarande läget. Att han förstår vad det innebär att vara president på 2020-talet, trots att han är en produkt av 1980-talets senat, säger Goldford som är professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

Visa stridslystnad?

Det är bara dagar sedan en opinionsmätning från The New York Times slog fast det som sannolikt är en mardröm för Vita huset: Hela 61 procent av de som röstade på Biden för fyra år sedan anser att 81-åringen är för gammal för att vara en effektiv president.

Undersökningen gjordes efter uppmärksammade felsägningar där Joe Biden bland annat sade Mexiko när han menade Egypten och förväxlade Frankrikes nuvarande president Emmanuel Macron med den döde företrädaren François Mitterrand.

Det stundande State of the Union-talet är en unik chans för presidenten att visa att han är vital. Högt uppsatta demokrater har manat Biden att uttrycka stridslystnad och glöd. De vill se den Biden som bakom stängda dörrar kallat Vladimir Putin och Benjamin Netanyahu för fula namn samt jämfört Donald Trumps Maga-republikaner med segregationsivrare, rapporterar CNN.

USA:s presidentpar, Jill och Joe Biden, fotograferade utanför Vita huset i mitten av februari.

Fokus på Trump

En sådan retorik skulle både undergräva argument om att Biden är för gammal samt gjuta kraft i Demokraterna inför höstens valrörelse, där motståndaren av allt att döma blir expresident Donald Trump.

— Uttrycket "jämför mig inte med den allsmäktige utan med alternativet" är relevant. Biden måste få valet att handla om Trump och Maga-rörelsens vita och kristna identitetspolitik. Men i talet bör han inte nämna Trump vid namn, säger Goldford.

Sakpolitiskt väntas Biden föreslå skattesänkningar för medelklassen och höjningar av bolagsskatten samtidigt som han understryker de jobb som skapats genom Vita husets klimat- och infrastruktursatsningar. Den laddade frågan om aborträtt kommer också lyftas.

Med Sverige som nybliven Natomedlem och statsminister Ulf Kristersson (M) som gäst i publiken väntas presidenten även mana representanthuset att rösta igenom det stödpaket till Ukraina som Trump motsatt sig.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!