Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oenigt om Kuba vid toppmöte

Nyheter | 03/06/2009 10:35

Latinamerika pressar USA att släppa in Kuba i OAS. Men Clinton kräver demokrati.

USA pressas av latinamerikanska länder att tillåta Kuba att åter bli medlem i den amerikanska samarbetsorganisationen OAS. Vid toppmötet i San Pedro Sula i Honduras kräver majoriteten av medlemsländerna att beslutet om Kubas uteslutning 1962 hävs.

Men trots att USA:s regering har öppnat för ökade kontakter med Kuba, vägrar USA:s utrikesminister Hillary Clinton att gå med på ett kubanskt medlemskap.

– Ett medlemskap i OAS innebär vissa plikter, sade Clinton vid mötet.

USA ser fram emot den dag då ett demokratiskt Kuba kan återvända till det interamerikanska systemet, fortsatte Clinton och konstaterade att det inte rådde "enighet" men att USA var tämligen ensamt i sin inställning.

Värden för toppmötet, Honduras president Manuel Zelaya, ansåg dock att dagen då Kuba uteslöts från OAS var "en dag av skam som vi länge fått leva med".

USA:s president Barack Obama har de senaste veckorna öppnat möjligheten för samtal med Kuba om bland annat migration, postgång och rätten för anhöriga att skicka pengar till Kuba. Men han har även mött kritik för tecknen på att han inleder en töväderspolitik gentemot Kuba.

Skrivet av: