Skott kring Honduras presidentpalats

Skott har hörts vid presidentpalatset i Honduras dagen efter kuppen.


Skott hördes vid presidentpalatset i Tegucigalpa på måndagen, morgonen efter det att Manuel Zelaya avsatts från presidentposten och flugits ut från Honduras till grannlandet Costa Rica.

Några hundra Zelaya-anhängare försökte bygga barrikader kring palatset i trots mot utegångsförbudet. En del var maskerade och beväpnade med käppar.

Protesterna mot kuppen var kraftiga i omvärlden, såväl i väst som bland vänsterledare i Latinamerika.

Zelaya valdes 2005 som borgerlig politiker men svängde åt vänster under åren och ingick en allians med vänsterpresidenten Hugo Chavez i Venezuela.

Som ersättare för Zelaya utsåg parlamentet sin talman Roberto Micheletti. Han avlade i hast presidenteden och införde genast ett två dygn långt utegångsförbud.

Zelaya å sin sida hävdade i Costa Rica att han avsatts orättmätigt och att han är fast besluten att återvända till Honduras och återta presidentposten.

Han reste senare till Nicaragua för att delta i ett toppmöte i vänsteralliansen ALBA, där Kuba och Venezuela ingår.

Chavez, som också var i Managua, lovade att göra "allt som krävs i politiskt, diplomatiskt, socialt och moraliskt avseende för att återupprätta Manuel Zelayas regim". President Barack Obama slog fast att USA betraktar Zelaya som Honduras ende lagligt valde president. EU:s utrikesministrar gjorde också en kraftig markering mot kuppmakarna och FN-chefen Ban Ki-Moon krävde återinsättande av Zelaya.

Men i Honduras avvisade den nye presidenten Micheletti fördömandena.

– Jag har inte blivit president genom en statskupp utan i en fullständigt legal process, sade han.

Visserligen sägs Zelaya ha haft bara 30 procents opinionsstöd när han avsattes. Men det inflytelserika lärarförbundet inledde omedelbart en strejk i protest mot kuppen och några hundra demonstranter protesterade på gatorna under ropet "Vi vill ha Mel!" - presidentens smeknamn.

De hölls i schack utanför presidentpalatset av soldater med pansarfordon.

Kuppen utlöstes av Zelayas önskan att ändra författningen. Han försökte driva igenom en folkomröstning i söndags om författningsändringen. När militären vägrade distribuera valurnorna tog han dem själv med hjälp av anhängare från den flygbas där de förvarades. Zelaya avskedade ÖB - som återinsattes av Högsta domstolen.

Kongressen meddelade att den enhälligt röstat för att avsätta presidenten för hans "uppenbara tjänstefel" och för "upprepade kränkningar av författningen".

Zelaya ville ändra författningen för att göra det möjligt för presidenten att bli omvald. Enligt nuvarande konstitution kan presidenten bara sitta en enda fyraårsperiod.

Enligt HD avsattes Zelaya på domstolens order. Han tillfångatogs i sitt residens av militären efter skottväxling. Zelaya själv uppgav att hans livvakter utkämpat en halvtimmes lång strid med militären innan han greps.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.