EU-valsresultat släpps i förtid

EU-valet smygstartar redan på torsdag, bland annat i Nederländerna.


Trots Bryssels protester tänker man avslöja resultatet innan den sista vallokalen i EU stängt på söndag kväll.

Först ut att rösta i valet till EU-parlamentet är Storbritannien och Nederländerna på torsdagen, medan Sverige och de flesta andra medlemsländer håller val på söndag, den 7 juni.

Enligt EU:s fördrag får inga resultat publiceras förrän den sista vallokalen i unionen stängt. Skälet är att valresultat från ett land inte ska kunna påverka röstandet i ett annat som har en senare valdag. Alla måste alltså invänta att röstningen avslutats på Azorerna och i Italien klockan 22 på söndag kväll.

Gillas inte

Men den nederländska regeringen har redan deklarerat att lokala myndigheter kommer att rapportera resultat till media efter klockan nio på torsdagskvällen. Det gillas inte av EU-kommissionen.

– Det finns klara regler för det här. Vi förväntar oss att alla medlemsländer följer dem, säger Michele Cercone, talesman i kommissionen.

EU-minister Cecilia Malmström (fp) säger att hon inte kände till de nederländska planerna. Hon hänvisar till att det trots allt finns en överenskommelse om att vänta in de andra.

– Risken ska inte överdrivas, men det skulle på marginalen kunna påverka valresultatet i andra länder, säger hon till TT.

Kan påverka

Hon tillägger att det i den nederländska valrörelsen finns högerextrema partier för vilka opinionsmätningarna har visat mycket olika utfall. Går det bra för dem skulle det kunna ha effekt i andra länder.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att de nederländska siffrorna kan inverka på de svenska väljarnas beslut.

– Men det kan ha en viss inverkan på grannlandet Belgien.

Redan efter förra valet 2004 var kommissionen irriterad på Nederländerna. I år har den därför skickat brev till alla medlemsländer där man uppmanar dem att följa reglerna.

Labour pressat

Dessa säger att inga officiella resultat får offentliggöras. Ordet "officiella" har nederländarna tagit fasta på. De anser inte att resultaten som redovisas på torsdagen är de formellt slutgiltiga. Även i Storbritannien ser det ut som att resultat kommer att slinka ut i förtid. Inte de officiella, men vallokalsundersökningar och liknande som redovisas i medier.

Den brittiska regeringen är hårt pressad och EU-valet följs noga för att se hur Labour klarar sig. Ett riktigt dåligt resultat skulle kunna tvinga fram tidigareläggning av det nationella valet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!