Folkpartiet vill ha europeiskt FBI

Större resurser och utökat samarbete enda sättet att stoppa den globariserade brottsligheten.


Narkotikan flödar fritt i Europa och Sverige. Varje kvartal gör den svenska polisen nya rekordbeslag samtidigt som smugglarna dagligen blir fler. I Italien har maffian större makt än staten. I nya EU-stater som Bulgarien och Rumänien arbetar statsanställda ofta sida vid sida med narkotikasyndikat. Listan är lång.

Nu vill folkpartiet, med EU-ministern Cecilia Malmström och EU-parlamentarikern Olle Schmidt i spetsen, se en rejäl satsning på något som kan liknas vid USA:s FBI. Samtidigt bör man ge den nya organisationen stora resurser för att det ska lyckas.

"De kriminella ligorna i Europa är spridda, specialiserade och samarbetar. EU kämpar i underläge mot en mångfasetterad brottslighet. Amerikanska FBI har omkring 30 000 anställda. EU:s polisbyrå Europol har 600. USA har 300 miljoner invånare, EU har strax under en halv miljard. EU behöver större polisiära muskler och en skarpare underrättelsehjärna för att klara kampen mot syndikaten", skriver man på Kvällspostens Debatt.

Agera nu eller förlora för alltid

Pengarna har alltid varit smugglarnas drivkraft. Ju mer pengar, desto större resurser. Om man inte gör något snart så kommer man vara chanslösa i framtiden menar Malmström och Schmidt.

"Narkotikahandel är en globaliserad industri. Om narkotikahandeln var en nation, skulle den placera sig som nummer 21 på listan över världens bruttonationalprodukter. Det är en plats under Sveriges.".

"Den organiserade brottsligheten utgör ett växande hot mot det öppna samhälle som EU vill försvara. Därför måste en allt mer professionell kriminalitet bemötas med en professionell polisiär organisation på europeisk nivå."

Tryggare Europa

Men i Sverige verkar man ha kammat noll stöd i riksdagen. Varken alliansvännerna eller oppositionen vill vara med på förslaget. Men hoppet är inte förlorat för folkpartiet. Stödet finns i Europaparlamentet anser man.

"I Europaparlamentet är vi emellertid i gott sällskap, alltfler europeiska politiker inser behovet av ökat samarbete för att skydda medborgarna, ekonomin och demokratin. Folkpartiet vill skapa ett tryggare EU - som samtidigt är en jobbigare plats för kriminella - med ett europeiskt FBI."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.