Söndag 14 Aug
Stockholm

Dödlig barnhemsbrand ska utredas

Presidenten begär grundlig utredning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mexiko är chockat efter den svåra branden i ett daghem som kostade minst 31 små barn livet. President Felipe Calderón uttryckte sin "djupa sorg" och begärde en grundlig utredning av katastrofen.

Desperata scener utspelade sig när folk utanför daghemmet i staden Hermosillo försökte krossa väggarna med bilar och lastbilar för att nå barnen.

Branden fick delar av taket att rasa in över en del av daghemmet där många små spädbarn fanns. Totalt fanns det 176 barn i lokalerna när branden utbröt på fredagseftermiddagen lokal tid, och dödssiffran väntades stiga.

– Vi bär fortfarande ut de döda, sade José Larrinaga, talesman för de lokala myndigheterna i staden Hermosillo, när det två timmar långa släckningsarbetet hade avslutats.

Åldrarna varierar, från tre-fyra månader till två eller tre år, fortsatte Larrinaga, och förklarade att rökskador hade orsakat de flesta av dödsfallen.

– Var finns Gud? Var finns Gud? klagade en polis som tårögd kom ut ur den eldhärjade byggnaden.

Vad som utlöst den katastrofala branden i Hermosillo, som ligger i delstaten Sonora vid den amerikanska gränsen, var oklart. Tidiga uppgifter om att elden startat i en däckverkstad intill förnekades av ägarna.

Polis, brandkår och boende i närheten som ville hjälpa till strömmade till platsen. Ett 30-tal barn med svåra brännskador förflyttades till ett specialistsjukhus i Arizona på andra sidan gränsen.

Daghemmet drevs i offentlig regi. Sonoras guvernör Eduardo Bours befann sig i Arizona när katastrofen inträffade, men begav sig omedelbart till Hermosillo.

President Calderón uttryckte sin sorg i ett officiellt uttalande och framförde "sina djupaste kondoleanser till barnens familjer". Han uppmanade också Mexikos riksåklagare att utreda branden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.