Fredag 12 Aug
Stockholm

EU-val i 19 länder

Extrempartier går framåt i Europa när EU-folket går till valurnorna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Uselt valdeltagande, bakslag för flera regeringspartier och framsteg för ytterpartier till höger och vänster väntas bli följden när 19 EU-länder rundade av valet till Europaparlamentet på söndagen.

Den konservativa-kristdemokratiska partigruppen väntas dock förbli den största i parlamentet, som är den enda av EU:s institutioner som tillsätts direkt genom allmänna val.

Åtta EU-länder har redan röstat, men med undantag för Nederländerna väntar alla till söndagskvällen med att offentliggöra resultaten. I Nederländerna blev det invandrings- och islamfientliga Frihetspartiet näst största parti och får fyra platser i EU-parlamentet.

Opinionsmätningar tyder på att färre än hälften av EU:s 375 miljoner röstberättigade deltar i valet. Många anser att EU har gjort för lite för att tackla följderna av den globala ekonomiska krisen.

I åtskilliga länder har valrörelsen fokuserat på inhemska frågor, och många väljare väntades passa på att straffa sina regeringar.

I Storbritannien väntades regerande Labour göra ett katastrofval, liksom Fianna Fáil i Irland. Även i Spanien, Grekland, Ungern och Tjeckien väntades de styrande partierna göra riktigt dåligt ifrån sig.

I flera länder hålls andra val parallellt med EU-valet. Bland annat hålls regionalval i Belgien, parlamentsval i Luxemburg och kommunalval i Lettland. I Danmark hålls en med spänning inväntad folkomröstning om kvinnlig tronföljd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.