Slovakien: sämst på att rösta

Valet till EU-parlamentet drar vidare till fem nya länder i dag.


Valet till EU-parlamentet drog vidare till fem nya länder på lördagen, då väljare i Italien, Lettland, Cypern, Malta och Slovakien gick till valurnorna.

Slovakien väntades kamma hem guldmedaljen i grenen sämsta valdeltagande.

Enkäter före valet pekade på att ynka 14 procent av de röstberättigade slovakerna tänkte utnyttja sin demokratiska rättighet.

I förra EU-valet 2005 var valdeltagandet i Slovakien 17 procent.

Bedömare anser att slovakerna är trötta på val efter presidentvalets två omgångar tidigare i år. Dessutom ses EU-parlamentet som alltför avlägset för att kunna lösa lokala problem.

På Malta kan det däremot bli rekord i andra riktningen. Inte mindre än cirka 80 procent av de röstberättigade invånarna väntades delta i valet på den EU-entusiastiska ön.

Nederländerna, Storbritannien, Irland och Tjeckien har redan tidigare i veckan röstat i EU-valet. På söndagen röstar resten av EU:s medlemmar, däribland Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.