Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danskt ja till jämställd tronföljd

Nyheter | 08/06/2009 07:22

Danskarna röstade på söndagen ja till en könsneutral tronföljd.

Det hängde på en tråd. Men tillräckligt många danskar röstade ändå ja till jämställd tronföljd.

Vid midnatt stod det klart att mer än behövliga 40 procent av väljarna sagt ja till grundlagsändringen som ger regentens förstfödda rätt till kronan - vare sig det är flicka eller pojke.

Det var länge osäkert på grund av lågt valdeltagande - men till slut visade sig ändå jarösterna räcka.

Uppemot 60 procent av väljarna deltog i folkomröstningen, och deras ja var så överväldigande att när 95 procent hade räknats så var författningsreformen säkrad, med stöd från 45,5 procent av de röstberättigade, enligt Danmarks radios webbplats.

Även om likaberättigande i sig kanske inte är kontroversiellt, har somliga hävdat att något så gammaldags som kungahuset inte hör ihop med moderna jämställdhetsfrågor.

Hittills har den danska författningen bara tillåtit en förstfödd prinsessa att bli regent om hon inte haft några bröder.

Den nu aktuella ändringen får effekt först om den nu treårige prins Christian så småningom får en dotter som första barn.

Ändringen placerar Danmark bredvid Sverige, Norge, Belgien och Nederländerna i tronjämställdhet. I Spanien, Storbritannien och Luxemburg har män fortsatt företräde framför kvinnor.

Skrivet av: