Bongos död orsakar fransk mutdebatt

Sarkozy anser att Gabons president Bongo var en "enastående lojal vän".


President Nicolas Sarkozy anser att Gabons president Omar Bongo var en "enastående lojal vän till Frankrike". Det har fått Sarkozys företrädare att reagera.

Bongo avled i måndags efter att ha lett sitt land i över 40 år. Det är sant att den oljerika forna franska kolonin och dess ledare stått Frankrike mycket nära. Alltför nära enligt många och det har fått 83-årige expresidenten Valery Giscard d'Estaing att åter ta upp debatten kring presidentvalskampanjen 1981. Giscard fick reda på att Bongo finansierade Giscardrivalen Jacques Chiracs valkampanj med miljoner.

– Jag bröt omedelbart alla privata relationer med Bongo, berättade Giscard för en fransk radiostation på tisdagen. Giscard förlorade valet, inte mot Chirac men väl mot vänsterkandidaten Franois Mitterrand.

Slut med "Francafrique"

Chiracs tidigare medarbetare förnekar, men faktum är att saken var känd redan 1981 då den satiriska tidningen Le canard enchainé (Fjättrade ankan) avslöjade att pengar från Gabon flöt in i Chiracs kampanjkassa.

Skillnaden var dock att pengarna kom från det mäktiga franska oljebolaget Elfs dotterföretag i Gabon.

De uppgifterna fick sin bekräftelse senare i en rad korruptionsrättegångar med Elf i centrum.

Bongo var den siste representanten för det gamla "Francafrique", det täta postkoloniala nätverket mellan Frankrike och dess forna franska kolonier, en perfekt grogrund för korruption i både Frankrike och Afrika. Många franska politiker anser att Bongo inte bör hedras alls, allra minst av franska presidenter.

"Incestuös maffia"

– Han symboliserar allt som vi har kämpat mot de senaste 30 åren, de incestuösa och maffialiknande relationerna mellan franska och afrikanska regeringar - oavsett politisk färg, säger Noel Mamere från partiet de gröna.

– En president som inte brydde sig om sitt eget folk, kommenterade den välkända antikorruptionsåklagaren och numera EU-parlamentarikern, norskfödda Eva Joly.

Samtidigt fortsätter franska förundersökningar mot två afrikanska presidenter. Denis Sassou Nguesso från Kongo-Brazzaville och Ekvatorialguineas Teodoro Ibiang Nguema beskylls i likhet med Bongo för att ha köpt egendomar i Frankrike med pengar som förskingrats från hemländernas statskassor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!