Flygfarliga gäss avlivas i New York

2 000 kanadagäss blir av med nacken för att undvika flygkatastrofer.


New York ska avliva omkring 2 000 vilda kanadagäss som häckar kring stadens flygplatser.

– Den allvarliga fara gässen utgör mot flyget blev alltför uppenbar när gässen krockade med US Airways Flight 1549, sade New Yorks borgmästare Michael Bloomberg på torsdagen enligt Bloomberg.

Åtgärden vidtas för att försöka undvika flygkatastrofer som den med ett flygplan som fick motorproblem men mirakellandades på Hudsonfloden i januari i år. Haverikommissionen konstaterade att planet, tillverkat av Airbus, hade flugit in i en stor flock gäss varpå båda motorerna slogs ut. Piloten lyckades nödlanda planet trots olyckan.

Gäss som häckar inom en radie av åtta kilometer runt flygplatserna John F Kennedy och La Guardia ska avlivas.

Varningsskyltar om att inte mata gässen ska sättas upp i parker, liksom försök att få bort en gåskoloni från den tidigare fängelseön Rikers island nära flygplatsen. De utvalda gässen ska dödas "humant" enligt en talesperson för borgmästaren.

New York har drabbats av 77 flygolyckor med gäss de senaste tio åren. Miljöförvaltningen räknar med att det finns upp emot 25 000 kanadagäss i New York.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.