Lördag 31 Jul
Stockholm

USA: Vi ska övertyga folk, inte döda

USA:s nye befälhavare Stanley McChrystal lovar försöka få ner antalet civila dödsoffer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De utländska styrkorna är i Afghanistan för att "övertyga folk, inte döda dem", hävdar USA:s nye befälhavare Stanley McChrystal, som utlovar förnyade försök att få ner antalet civila dödsoffer i kriget.

–Vi ska se över alla våra stridsregler och alla instruktioner till våra styrkor, med tonvikt på att vi slåss för befolkningen, sade McChrystal i en BBC-intervju.

På väg till Afghanistan var McChrystal på fredagen i Bryssel, där hans linje vid Natos försvarsministermöte fick stöd av USA:s ansvarige minister Robert Gates.

–Varje civilt dödsoffer, oavsett orsak, är ett nederlag för oss och ett bakslag för Afghanistans regering, sade försvarsminister Gates till sina kollegor.

– Jag har sagt till general McChrystal att det är högsta prioritet att ta itu med detta.

Upprördheten är stor i Afghanistan över i första hand flyganfall som riktas mot islamistiska rebeller men ofta träffar civila. I maj protesterade till exempel president Hamid Karzai mot USA-ledda flygbombningar i provinsen Farah som kan ha kostat hela 140 liv.

McChrystal är på väg till Kabul för att ersätta general David McKiernan, även han amerikan, som högste lokale befälhavare för USA:s och Natos styrkor i Afghanistan. Bland dessa finns de knappt 500 svenskar som ingår i fredsstyrkan Isaf.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela